Kamu sağlık çalışanlarında iş yaşam kalitesi düzeyi ile iş tatmini arasındaki ilişkide güvenlik iklimi algısının aracı rolü
The mediating role of safety climate perception in the relationship between quality of work life level and job satisfaction in public health employees
  1. Tez No: 881867
  2. Yazar: NERGİS YAVUZ EKER
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞBA ŞAHİN ÇİÇEK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Güvenlik İklimi Algısı, İş Tatmini, İş Yaşam Kalitesi, Sağlık Çalışanları, Safety climate perception, job satisfaction, quality of work life, healthcare workers
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Sağlık sektörü kapsamında verilen hizmetlerin etkin ve kaliteli bir şekilde sunulmasında sağlık çalışanlarının önemi büyüktür. Çeşitli iş yükünün yanı sıra, zorlu çalışma koşulları da sağlık çalışanlarının iş verimini olumsuz etkilemektedir. Bu olumsuzlukların iş tatmini ve yaşam kalitesi gibi önemli faktörleri doğrudan etkilemesi bu faktörlerin önemini artırmaktadır. Bu çalışmada, İstanbul Bakırköy'de hizmet veren kamu hastanesinde görevli 500 sağlık çalışanının, iş tatmini ve yaşam kalitesi düzeyleri ve birbirleri ile olan ilişkisi incelenerek, güvenlik iklimi algısının bu parametreler üzerinde oluşturduğu etkinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada örneklemin, sosyo-demografik değişkenleri belirlenerek; güvenlik iklimi algısının, bu değişkenler üzerindeki etkisi ve iş tatmini-iş yaşam kalitesi ile olan ilişkisi araştırılmıştır. Katılımcıların, güvenlik iklimi ölçeğindeki toplam puan değerleri ile iş tatmini ölçeği (r=0,766, p=0,001) ve iş yaşam kalitesi ölçeğindeki (r=0,769, p=0,000) toplam puan değerleri arasında pozitif ve çok kuvvetli bir ilişkinin olduğu, bu sonuçlara göre katılımcıların güvenlik iklimi algılarındaki artışın doğrudan iş tatmini ve iş yaşam kalitesi düzeylerini etkilediği ve aralarındaki ilişkinin doğru orantılı olduğu belirlenmiştir. Sobel testi ile yapılan aracılık analizi sonucunda (Sobel Test İstatistiği=9,962; Std.Hata=0,435; p=0,001), iş tatmini ve iş yaşam kalitesi arasındaki ilişkide güvenlik ikliminin aracılık rolü üstlendiği belirlenmiştir. Sonuç olarak, güvenlik ikliminin sağlık sektöründeki çalışanların, iş tatmini ve iş yaşam kalitesi düzeylerini etkilediği ve bu iki ölçekte oluşan ilişkide aracılık rolü olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The importance of healthcare workers in delivering effective and high-quality services within the healthcare sector is significant. Besides various job burdens, the challenging working conditions also negatively impact the job performance of healthcare workers. The direct impact of these negativities on crucial factors such as job satisfaction and quality of life increases the importance of these factors. This study aims to determine the effect of perceived safety climate on the levels of job satisfaction and quality of life, and the relationships among these parameters, by examining 500 healthcare workers employed at a public hospital in Bakırköy, Istanbul. By identifying the socio-demographic variables of the sample, the study investigates the effect of perceived safety climate on these variables and its relationship with job satisfaction and quality of life at work. The results showed a positive and very strong correlation between the total scores of the safety climate scale and job satisfaction scale (r=0.766, p=0.001) and between the total scores of the safety climate scale and quality of life scale (r=0.769, p=0.000). According to these results, an increase in participants' perceptions of safety climate directly affects their levels of job satisfaction and quality of life, with a directly proportional relationship between them. Mediation analysis using the Sobel test (Sobel Test Statistic=9.962; Std. Error=0.435; p=0.001) revealed that the safety climate plays a mediating role in the relationship between job satisfaction and quality of life. In conclusion, it was determined that the safety climate affects healthcare workers' levels of job satisfaction and quality of life in the healthcare sector and plays a mediating role in the relationship between these two scales.