Kardiyovasküler risk gruplarında semptomların değerlendirilmesi
Evaluation of symptoms in cardiovascular disease risk groups
- Tez No: 881898
- Danışmanlar: PROF. DR. KURTULUŞ ÖNGEL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Nefes Darlığı, Framingham, PCRAE, Aşırı Terleme, Dyspnea, Framingham, PCRAE, Hyperhidrosis
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
ÖZET KARDİYOVASKÜLER RİSK GRUPLARINDA SEMPTOMLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ Deniz Almak İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi, İzmir, Türkiye, 2024 Amaç: Bu çalışmanın amacı; kardiyovasküler risk gruplarında akut koroner sendrom ve inme yönünden öne çıkan semptomların belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma, 40 yaşın üzerindeki bireylerde kesitsel, tanımlayıcı bir anket araştırmasıdır ve araştırmanın evreni Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi aile hekimliği polikliniğine başvuran 317 gönüllüyü kapsamaktadır. SPSS 17.0 ile yapılan istatistiksel analizlerde sürekli değişkenler ortalama ve standart sapma ile, kategorik değişkenler ise sayı ve yüzde dağılımları ile tanımlanmıştır. Kategorik verilerin analizinde gruplar arasındaki farklılıkları belirlemek için Ki-kare testi uygulanmış, istatistiksel olarak anlamlı farklılıkların yönelimi için ise Somers Delta (d) testi kullanılmıştır. Anketin güvenilirliğini ölçmek için Cronbach'ın alfa katsayısı hesaplanmış (0.755) ve kardiyovasküler risk faktörleri ile ilgili belirtilerin yüklerini belirlemek amacıyla faktör analizi yapılmıştır. Çalışmada veri toplamak için, sosyodemografik veri formunun yanı sıra, hastaların kardiyovasküler risklerinin sınıflandırılmasını sağlayan veri formu (Framingham puanı ve PCRAE puanı hesaplama sistemlerini kullanan) ve Hastalık Yönetim Platformu'na dayanan anketlerin hazırlandığı semptom ve risk değerlendirme veri formu kullanıldı. Bulgular: Çalışmaya gönüllülük esası ile toplam 317 kişi katılmıştır. Katılımcıların %55,5'ini (n:176) kadınlar oluşturmaktadır. Çalışma örnekleminin yaş ortalaması 61,69±12,75'tir. Framingham risk skoru ile geçmeyen nefes darlığı ve aşırı terleme gibi akut koroner sendrom semptomları istatistiksel anlamlılık açısından incelendiğinde anlamlı bulunmuştur. .Framingham risk skoru ile inme semptomları olan anlama bozukluğu ve klaudikasyo arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. PCRAE risk skoru ile akut koroner sendrom semptomu olan geçmeyen nefes darlığı ile istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmıştır. PCRAE risk skoru ile inme semptomları arasındaki istatistiksel ilişki incelendiğinde; ilk defa olan şiddetli başağrısı , bulantı kusma, bayılma ve bacak güçsüzlüğü arasında da istatistiksel anlamlı ilişki saptanmıştır. AKS semptomları için faktör analizi uygulandığında; İlk faktörde en yüksek yükler bulantı kusma, baş dönmesi ve halsizlik semptomlarındadır. İkinci faktör, retrosternal ağrı için yüksek pozitif yük ve bilinç kaybı için negatif yük, aşırı terleme için pozitif yük göstermektedir. İnme semptomları için faktör analizi uygulandığında ; ilk faktörde yer alan anlama bozukluğu ve konuşma bozukluğu semptomlarında yüksek yükler gözlenmiştir. İkinci faktör bacak gücsüzlüğü ve klaudikasyo üzerinde yüksek yüklerle karakterizedir Sonuç: Genel bakış olarak hem Framingham hem de PCRAE risk puanları, birçok akut koroner sendrom ve inme semptomları ile önemli korelasyonlar göstermektedir. Genellikle, bu risk puanları arttıkça, belirli semptomların sıklığı da artmaktadır. Yaygın akut koroner sendrom semptomu olarak geçmeyen nefes darlığı hem Framingham hem de PCRAE risk puanlarıyla önemli ölçüde ilişkilidir, bu da kardiyovasküler risk arttıkça izlenmesi gereken önemli bir semptom olduğunu göstermektedir. Aşırı Terleme ve kladikasyo, sadece Framingham risk puanı ile anlamlı bir şekilde ilişkilidir ve PCRAE puanı ile ilişkili değildir. Bayılma ve bacak güçsüzlüğü semptomları, sadece PCRAE risk puanıyla anlamlıdır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EVALUATION OF SYMPTOMS IN CARDIOVASCULAR RİSK GROUPS Deniz ALMAK Izmir Katip Celebi University, Faculty of Medical Sciences, Family Medicine Medical Specialization Thesis, Izmir, Türkiye, 2024 Aim: The aim of this study is to identify the prominent symptoms of acute coronary syndrome and stroke in cardiovascular risk groups. Methods: This study is a cross-sectional, descriptive survey conducted on individuals over the age of 40, encompassing 317 volunteers who applied to the family medicine outpatient clinic at Atatürk Training and Research Hospital. In the statistical analyses performed using SPSS 17.0, continuous variables were described using mean and standard deviation, while categorical variables were characterized by frequency and percentage distributions. The Chi- square test was applied to determine the differences between groups for categorical data, and the Somers Delta (d) test was used to assess the direction of statistically significant differences. To measure the reliability of the survey, Cronbach's alpha coefficient was calculated (0.755), and factor analysis was conducted to identify the loadings of symptoms related to cardiovascular risk factors. In the study, in addition to the sociodemographic data form for data collection, a data form that allows for the classification of patients' cardiovascular risks (using Framingham score and PCRAE score calculation systems) and a symptom and risk assessment data form based on the Disease Management Platform were prepared. Results: A total of 317 individuals participated in the study on a voluntary basis. Women constituted 55.5% of the participants (n: 176). The mean age of the study sample was 61.69±12.75 years. When acute coronary syndrome symptoms such as dyspnea and excessive sweating, which did not correlate with the Framingham risk score, were examined for statistical significance, they were found to be significant. Additionally, a statistically significant relationship was identified between stroke symptoms, specifically comprehension impairment and claudication, and the Framingham risk score. A statistically significant relationship has been identified between the PCRAE risk score and persistent dyspnea in patients exhibiting symptoms of acute coronary syndrome. When examining the statistical relationship between the PCRAE risk score and stroke symptoms, significant correlations were found with first-time occurrences of severe headache, nausea and vomiting, syncope, and leg weakness. Upon conducting a factor analysis for acute coronary syndrome symptoms, the first factor revealed the highest loadings for nausea and vomiting, dizziness, and fatigue symptoms. The second factor demonstrated a high positive load for retrosternal pain and a negative load for loss of consciousness, alongside a positive loading for hyperhidrosis. In the case of stroke symptoms, factor analysis indicated high loadings for comprehension disorders and speech disorders within the first factor. The second factor was characterized by high loadings associated with leg weakness and claudication. Conclusion: As an overview, both the Framingham and PCRAE risk scores demonstrate significant correlations with various symptoms of acute coronary syndrome and stroke. Generally, as these risk scores increase, the frequency of certain symptoms also rises. Dyspnea, which is commonly associated with acute coronary syndrome, is significantly related to both the Framingham and PCRAE risk scores, indicating that it is an important symptom that should be monitored as cardiovascular risk increases. Hyperhidrosis and claudication are significantly associated only with the Framingham risk score and are not correlated with the PCRAE score. Symptoms such as syncope and leg weakness are significant only in relation to the PCRAE risk score.