Kültür varlıkları temalı posta pullarının incelenmesi ve posta pulu tasarım önerileri
Examination of cultural heritage themed postage stamps and postage stamp design suggestions
- Tez No: 881932
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEÇİL ERMİŞ İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Posta Pulu, Pul Tasarımı, Kültür Varlıkları, Grafik Tasarım, İllüstrasyon, Postage Stamp, Stamp Design, Cultural Assets, Graphic Design, Illustration
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Posta pulları, üzerinde resim, şekil, sembol, renk, yazı gibi tasarım unsurlarını içeren ve görsel mesaj taşıyan tasarımlardır. Pullar ülkelerin kültür ve geleneklerinin tanıtılmasında önemli rol sağlamaktadır. Posta pulları bir ülkenin sanat, müzik, edebiyat, dans, spor, tarih ve kültürel ögelerini yansıtan önemli grafik tasarım ürünleridir. Basıldığı ülkenin sosyal yaşantısı, sanata olan ilgisi, turistik güzellikleri, siyasi yönelimleri ile ilgili unsurları üzerinde taşımaktadır. Genellikle liderlerin görselleri, ülkeye ait sembolleri, amblemleri, ünlü insanların görselleri, hayvan, doğa, spor, tarih veya turistik görselleri pul tasarımında yer almaktadır. Pullar ilden ile, ülkeden ülkeye taşınarak, ülkelerin tanıtımı için kültürler arası bir iletişimin mimarı olan çok önemli bir görsel iletişim unsuru haline gelmiştir. Aynı zamanda posta pullarında kullanılan görseller antik çağlardan günümüze kadar tüm tarihsel süreçler hakkında bilgi edinebileceğimiz ayrıcalıklı tasarım ürünleridir. Pullar işlev ve içerik açısından çok yönlüdür. Ancak posta pulları görsel iletişim aracı olarak sanat ve tasarım alanında gerekli önemi görememiştir. Bu nedenle pul tasarım ve illüstrasyonlarına üzerine çok fazla araştırma yapılmamıştır. Marka şehir tasarımları açısından bakıldığında posta pulları bir ülkenin tanıtımı açısından da oldukça önemli bir konuma sahiptir. Bu sebeple ülkenin posta pullarının tasarımına gerekli önemin verilmesi o ülkenin sosyal ve kültürel tanıtımının doğru ve etkin şekilde yapılmasını sağlayabilir. Bu araştırmanın amacı kültür varlıkları temalı posta pullarını incelemek, bir ülkenin tanıtımı açısından ne kadar önemli olduğunu vurgulamak ve konu hakkında yeni özgün posta pulu tasarım çalışmaları ortaya koymaktır. Bu araştırmada, nitel araştırma yöntemleri ele alınarak ilgili literatür taraması yapılmış geçmişten günümüze kadar çeşitli temalarda posta pulları grafik tasarım açısından ilgili kaynakların yanı sıra konuyu tamamlayacak yan kaynaklar, kitaplar, dergiler elde edilmiş ve incelenmiştir. Çalışmanın bir bütün olması açısından görsel taramalar yapılarak konuyla ilgili görseller bulunduktan sonra konu-görsel toplanmıştır. İlgili alanda materyaller elde edilerek özgün fotoğraf çekimleri yapılmıştır. Araştırmanın uygulama bölümünde Unesco Dünya Kültür Mirasları listesine giren kültürel varlıklar araştırılarak kültürel miraslarımızın tasvirine uygun dijital tasarım programları kullanılarak yeni ve özgün posta pulu tasarımları yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Postage stamps are designs that contain design elements such as pictures, shapes, symbols, colours and text and carry a visual message. Stamps play an important role in promoting the culture and traditions of countries. Postage stamps are important graphic design products that reflect the art, music, literature, dance, sports, history and cultural elements of a country. It carries elements related to the social life, interest in art, touristic beauties and political orientations of the country where it is printed. Stamps, which generally contain images of national leaders, symbols and emblems of the country, images of famous people, images of animals, nature, sports, history or holidays, are transported from city to city and from country to country and are a very important visual communication element that is the architect of intercultural communication for the promotion of countries. became like that. At the same time, the images used on postage stamps are privileged design products from which we can obtain information about all historical processes from ancient times to the present. Stamps are versatile in terms of function and content. However, postage stamps have not received the necessary importance in the field of art and design as a means of visual communication. For this reason, not much research has been done on stamp designs and illustrations. In terms of brand city designs, postage stamps have a very important position in terms of promoting a country. For this reason, giving due importance to the design of a country's postage stamps can ensure that the social and cultural promotion of that country is carried out accurately and effectively. The aim of this research is to examine postage stamps with the theme of cultural assets, to emphasize how important they are for the promotion of a country, and to produce new original postage stamp design studies on the subject. In this research, qualitative research methods were taken into consideration and the relevant literature was scanned. In addition to the relevant sources in terms of graphic design of postage stamps on various themes from the past to the present, side sources, books, and magazines to complement the subject were obtained and examined. In order for the study to be a whole, visual scans were made, and the subject-images were collected after finding the images related to the subject. Original photographs were taken by obtaining materials in the relevant area. In the application part of the research, cultural assets included in the UNESCO World Cultural Heritage list were researched and new and original postage stamp designs were made using digital design programs suitable for the depiction of our cultural heritage.