Sezeryan cerrahisinde nosisepsiyon seviye indeks monitörizasyonunun ağrı yönetimine
The effect of nociception level index monitoring on pain management in caesarea surgery
- Tez No: 881952
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZNUR ŞEN, DR. BERNA ÇALIŞKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: nosisepsiyon seviye indeks, opioid, postoperatif ağrı, sezeryan, nociception level index, opioid, postoperative pain, cesarean section
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
Amaç: Bu çalışma Sezeryan (CS) cerrahisinde ağrı monitörizasyonu için nosisepsiyon seviye indeks (NOL) kullanımının ağrı yönetimi ve postoperatif analjezi gereksinimine etkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Gereç-Yöntem: Üçüncü basamak sağlık kuruluşunda 01.09.2023 – 01.03.2024 tarihleri arasında genel anestezi altında elektif CS cerrahisi uygulanan hastalar değerlendirildi. Hastalar NOL monitörü ile takip edilenler (çalışma grubu) ve standart monitörizasyon ile takip edilenler (kontrol grubu) olarak iki gruba randomize edildi (n=30). Kontrol grubundaki standart intraoperatif analjezi protokolüne ek olarak, çalışma grubundaki hastalara NOL monitörizasyonuna göre, fentanil 25 mcq bolus uygulanarak analjezi yönetimi sağlandı. Hastaların postoperatif 24 saatlik visual analog skorları (VAS) değerleri ve uygulanan kurtarma analjezisi (1 mg morfin) miktarı kaydedilmiştir. Bulgular: Hastaların demografik verileri karşılaştırıldığında gruplar arasında anlamlı fark izlenmedi. İlk emzirme zamanı NOL grubunda kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha erken hesaplandı (p = 0,001). Ek analjezi gereksinimi gruplar arasında benzer hesaplanırken (p = 0,598), 2 mg ve üzeri morfin uygulaması yapılan hastaların oranı NOL grubunda anlamlı düzeyde daha düşük idi (p = 0,028). VAS skoru 10.dk, 30.dk ve 4. Saat ortalamaları NOL grubunda anlamlı düzeyde düşüktü (sırasıyla p= 0,015, p=0,008, ve p= 0,032). Daha sonraki ölçümlerde ise VAS skorları gruplar arasında benzer hesaplandı. Sonuç: CS cerrahisinde NOL monitörizasyonu kullanımı gebelerin postoperatif erken dönemde daha az ağrı şikayeti yaşamasını sağlar. Ayrıca postoperatif dönemde NOL ile takip edilmiş hastaların opioid ihtiyacı azalmaktadır. Bu sayede gebeler daha hızlı bir şekilde bebeklerini emzirme olanağı bulur.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to examine the effect of using nociception level index (NOL) for pain monitoring on pain management and postoperative analgesia requirement in Caesarean section (CS) surgery. Materials and Methods: Patients who underwent elective CS surgery under general anesthesia between 01.09.2023 and 01.03.2024 at a tertiary care institution were evaluated. Patients were randomized into two groups (n=30) as those followed with NOL monitoring (study group) and those followed with standard monitoring (control group). In addition to the standard intraoperative analgesia protocol in the control group, analgesia management was provided by administering fentanyl 25 mcq bolus according to NOL monitoring in the study group. Postoperative 24-hour visual analog scores (VAS) values and the amount of rescue analgesia (1 mg morphine) administered were recorded. Results: When the demographic data of the patients were compared, no significant difference was observed between the groups. The first breastfeeding time was calculated statistically significantly earlier in the NOL group compared to the control group (p = 0.001). While the need for additional analgesia was similar between the groups (p = 0.598), the proportion of patients receiving 2 mg or more morphine administration was significantly lower in the NOL group (p = 0.028). The mean VAS scores at 10 minutes, 30 minutes and 4 hours were significantly lower in the NOL group (p= 0.015, p=0.008, and p= 0.032, respectively). In subsequent measurements, VAS scores were similar between the groups. Conclusion: The use of NOL monitoring in CS surgery facilitates less postoperative pain during the early postoperative period for pregnant women. Additionally, patients monitored with NOL require fewer opioids postoperatively, thus allowing faster initiation of breastfeeding.