Nurettin Topçu düşüncesinde yeni bir insan, millet ve toplum modeli
Nurettin Topçu thought a new human, nation and society model
- Tez No: 882066
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MEDER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Nurettin Topçu, İnsan, Millet, Toplum, Ahlâk, İsyan, Hareket, Demokrasi, Meritokrasi, Nurettin Topçu, Human, Nation, Society, Morality, Rebellion, Movement, Democracy, Meritocracy
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Nurettin Topçu, yaşadığı 20. asırda Türk düşünce sistemine hakim seküler, materyalist, mekanist, determinist ve pozitivist akımları tenkit ederek, maddeden ruhun derinliklerine doğru mistik bir ''hareket'', derunî bir irade kuvvesini hayatın anlamına yükleyen ''Yarınki Türkiye''yi, nev-i şahsına münhasır yeni bir paradigma ile, ''yeni bir insan, millet ve toplum modeli'' tasavvuru ile açıklayan bir düşünür olarak kabul edilebilir. Nurettin Topçu; genelde insanlığın, özelde memleketi ''Anadolu''nun sorunlarıyla ilgilenen, teoriyi pratikte göstermenin gerekliliğini savunan, Doğu kültürü ile Batı medeniyetini yaşayarak analiz etmeye çalışan bir şahsiyettir. Onun şahsiyeti ''hürmet, merhamet ve mesuliyet'' üzerine inşa edilmiştir. Bu inşa sürecinde kırk yıl öğretmenlik yaptığı dönemde öğrencilerine ve insanlığa, gerek yazdıkları gerek konuştukları gerek söyledikleri ve gerekse davranışları ile karakter eğitimi vermeye çalışarak; izzet-i nefsine düşkün, maddeye ve bedenî ihtiraslara, körü körüne bağlanmaya, modern köleliğe, uysallığa, sorgusuz sualsiz sürü psikolojsine isyan eden bireylerden müteşekkil millet ve toplum modeli oluşturma saikiyle hareket etmeye çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
Nurettin Topçu, the most difficult and latest understood the 20th century; inhabited by secular judges to Turkey thinking century, materialist, mechanistic, by criticizing deterministic and positivist currents, a mystical deep into the soul of the matter '' move '', which installs the meaning of life derunî a will 'all the forces'' Tomorrow's Turkey is sui to it has an important place with an exclusive new paradigm and a new model of human, nation and society. Nurettin Topçu is an idealist, patriotic, a person who is compatible with the rhetoric and action of the essence of being an essence of humanity, especially his native country '. His personality is built on '' reverence, compassion and accountability '. During this period of forty years of teaching during his construction period, he tried to give character and education to his students and humanity with his writings and speeches. acted with the motive of creating a community model.