Türk spor politikalarında sporun işleyiş mekanizması ve yapısal dönüşümünün incelenmesi
The mechanism of functioning and structural transformation of sport in turkish sport policies
- Tez No: 882289
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NECATİ CERRAHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Türk spor politikaları, Anayasada spor, Hükümet programlarında spor, Kalkınma planlarında spor, Siyasi parti programlarında spor, Turkish sports policies, Sports in the Constitution, Sports in government programs, Sports in development plans, Sports in political party programs
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmada, Türk spor politikalarında sporun işleyiş mekanizması ve yapısal dönüşümünde anayasa programlarında, hükümet programlarında, kalkınma planlarında ve siyasi parti programlarında spor olgusu incelenmiştir. Sporun geliştirilmesi, teşviki ve yönetimi için bu programların taahhütleri ve politikaları önemli olmaktadır. Bu belgelerde sporun temel hak ve özgürlüklerle ilişkilendirilerek, devletin sportif faaliyetlerin gelişimini teşvik etmesi, spor turizminin desteklenmesi, spor altyapısının iyileştirilmesi, mevcut spor tesislerinin restore edilmesi, spor tesislerinin inşa edilmesi veya modernize edilmesi, spor endüstrisinin büyümesi ve spor organizasyonlarını teşvik etmesi gibi hedefler öne çıkmaktadır. Ülke genelinde toplumun her kesiminin sportif faaliyetlerin içerisinde yer alması amaç edinen programlar sporun eşitlikçi, adil, erişilebilir olması için önlemler almaktadır. Politikaların uygulanması ve öncelikleri koşullara göre şekillenmektedir. Anayasada, kalkınma planlarında, hükümet programlarında ve siyasi parti programlarında sporla ilgili konulara değinilmiştir. Genel olarak plan ve programlarda, sporla ilgili faaliyetlere önem verildiği ve bu alanlarda politikalar belirlendiği gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the phenomenon of sports in constitutional programs, government programs, development plans and political party programs in the functioning mechanism and structural transformation of sports in Turkish sports policies are examined. The commitments and policies of these programs are important for the development, promotion and management of sports. In these documents, sport is associated with fundamental rights and freedoms, the state encourages the development of sporting activities, supports sports tourism, improves sports infrastructure, restores existing sports facilities, builds or modernizes sports facilities, grows the sports industry and encourages sports organizations. The programs aim to ensure that all segments of society across the country are involved in sporting activities and take measures to ensure that sport is equitable, fair and accessible. The implementation and priorities of policies are shaped by circumstances. Issues related to sports are mentioned in the Constitution, development plans, government programs and political party programs. In general, it has been observed that plans and programs give importance to sports-related activities and policies are determined in these areas.