Yakın dönem gençlik ve spor politikalarının değerlendirilmesi
Assessment of recent period youth and sport policies
- Tez No: 339606
- Danışmanlar: PROF. DR. A. AZMİ YETİM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Gençlik, Spor, Politika, Youth, Sport, Policy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 187
Özet
Araştırmada, yakın dönem gençlik ve spor politikaları Türkiye Cumhuriyet?in de gençlik ve spora yön veren üst düzey yöneticilerin görüşlerinden hareketle değerlendirilmiştir. Bu çerçeveden hareketle, araştırmada nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji seçilmiştir. Bu bağlamda bireysel görüşme, yapılmıştır. Araştırma örneklemi, amaçlı örnekleme yöntemleri ile oluşturulmuştur. Araştırma kapsamında, görüşme talebini kabul eden 13 adet görüşmeci ile yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak veriler elde edilmiştir. Araştırma verileri ?içerik analizi? ve ?sürekli karşılaştırmalı analiz? yöntemi kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, katılımcılar yakın dönem gençlik ve spor politikalarının değerlendirilmesinde gençlik vurgusu yaparak, kamu politikalarının oluşturulmasında gençliğe önem verilmesi hususunda görüş belirtmektedirler. Bununla birlikte bakanlık yapılanmasının gençlik ve spor politikalarının uygulanabilirliği açısından olumlu sonuçlarının olduğu ancak spor faaliyet ve projelerinin yeterli seviyede olmadığı ve bakanlığın gençlik politikaları ile sosyal bir gençlik, spor politikaları ile sağlıklı bir nesil hedeflendiğini belirtmişlerdir. Ayrıca teşkilat yapısındaki eksik ve hataların düzeltilmesi gerektiği ve bakanlığa ayrılan bütçenin yetersiz olduğunu vurgulamışlardır. Uluslararası organizasyonların ülkemizde düzenlenmesinin önemli bir unsur olması gerekliliği konusunda görüş bildirmişler. Bir devlet politikası olarak hazırlanan ulusal gençlik ve spor politika belgesi ile gençliğe yönelik hedeflere vurgu yapılırken, faaliyetlerin arttırılması konusunda fikir beyan etmişlerdir. Türk spor politikasındaki eksik ve hatalar konusunda yönetim süreçlerine yönelik olarak aksaklıklara değinilirken, halkın ve özel sektörün sporun içine çekilebilmesinde teşviğin önemli olduğunu belirtmişlerdir. Sonuç olarak, Türkiye?deki yakın dönem gençlik ve spor politikalarının ekonomik ve sosyal yönleriyle ele alındığı görülmektedir. Sağlıklı nesillerin yetişmesinde, ekonominin gelişmesinde, toplumsal barışın sağlanmasında sporun önemli bir araç olduğu, gençlik ve spor politikalarında ana temalar olarak; ekonomik, sosyal, eğitim ve aile hayatının üzerinde önemle durulduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Youth and sports policies in recent years are evaluated with reference to the opinions of senior managers who give the direction of the youth and sports in Turkish Republic in this research. From this point of view, phenomenology among qualitative research designs has been selected in the research. Concordantly, individual interview has been done. The research sample have been created by purposive sampling methods. In the frame of the research, the datas have been maintained with the help of 13 voluntaries, using the semi- structured interview form. Research?s datas have been evaluated with the methods ?content analysis? and ?constant comparative analysis?. According to the findings of the study, participants opine about giving importance to the youth for the creation of public policies, by making emphasis on youth in the evaluation of youth and sports policies in recent years. They state that there are positive results of ministry structuring in terms of the applicability of youth and sports policies, and also the ministry aim at a social youth with youth policies and a healty generations with the sports policies but the sports activities and projects aren?t sufficient. Otherwise, it is emphasised that the deficiencies and mistakes in the organizational structure must be obviated and that the ministry budget isn?t sufficient. According to them, international organizations in our country is very important point and the activities must be increased. They also mentioned the youth-oriented goals and the national youth and sports policy document prepared as a state policy. They emphasis the malfunctions of management process about the deficiencies and mistakes in Turkish sports policy, and also the importance of the public and private sector?s participation incentive. Consequently, it is discussed the economic and social aspects of the recent years youth and sports policies. It is determined that sports is a very important means for the growing healty generations, the development of economy and the ensuring social peace; and that it is overemphasised on the economical, social, educational and family life.