Solun melankolisi: Çıkmazları, imkan ve potansiyelleri
Left melancholy: Predicaments, possibilities and potentials
- Tez No: 882391
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Philosophy, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: melancholy, left melancholy, modernity, romanticism, grief
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Bu tez, melankoli kavramının çağdaş siyaset tartışmalarında nasıl bir yere konumlandığı hakkındadır. Bunu tartışabilmek adına, öncelikle melankolinin tarihsel olarak geçirdiği değişimlere bakılmıştır. Kavramın ilk defa kullanılmaya başlandığı antik dönemden günümüze kadar, melankolinin kazandığı ve kaybettiği anlamlar tezin ilk iki bölümünde incelenmiştir. İlk bölüm Aydınlanma dönemi öncesine dair kısa bir özet niteliğindedir. Burada Antikçağ, Ortaçağ, Reform/Rönesans dönemi ve Aydınlanma döneminin baskın melankoli anlayışları dönemin konu hakkındaki metinleri ışığında incelenmeye çalışılmıştır. İkinci bölüm yeni oluşan disiplinler olarak psikiyatri ve psikanalizin melankoli incelemesine ayrılmıştır. Burada hem psikiyatrinin bir tıp disiplini olarak ortaya çıktığı koşullar irdelenmiş, hem de psikiyatriden ayrı, özgün bir konuma yerleşen psikanalizin melankolinin sebeplerine dair soruşturmalarına bakılmıştır. Aynı zamanda psikanalizin melankoli incelemesinin, melankoliyi toplumsal öznenin kurulmasında etkin bir mekanizma olarak konumlandırabilmesi hasebiyle melankolinin toplumsal boyutu yine bu bölümde incelenmiştir. Üçüncü bölümse, Aydınlanma sonrası modernite eleştirisi olarak ortaya çıkan ve melankolinin bir çeşitlemesi olarak görülen romantizmin politik konumlanışıyla beraber,“sol melankoli”olarak adlandırılan mefhuma odaklanmıştır. Sol melankoli üzerine olan tartışma, Walter Benjamin, Wendy Brown, Jodi Dean ve Enzo Traverso'nun sol melankoliyi kavramsallaştırma biçimleri üzerinden yürütülmüştür. Anahtar kelimler: melankoli, sol melankoli, modernite, romantizm, yas
Özet (Çeviri)
This thesis is about how the concept of melancholy is positioned in contemporary political discussions. In order to discuss this, first of all, the changes that melancholy has undergone historically have been examined. From the ancient period when the concept was first used to the present day, the meanings gained and lost by melancholy have been examined in the first two sections of the thesis. The first part is a brief summary of the period before the Enlightenment. Here, the dominant melancholy concepts of Antiquity, the Middle Ages, the Reform/Renaissance period and the Enlightenment period have been tried to be examined in the light of the texts on the subject of the period. The second part is devoted to the melancholy study of psychiatry and psychoanalysis as newly formed disciplines. Here, both the conditions under which psychiatry emerged as a medical discipline have been examined, and the investigations of psychoanalysis, which has taken an original position apart from psychiatry, into the causes of melancholy have been examined. At the same time, the social dimension of melancholy has also been examined in this section because the melancholy study of psychoanalysis can position melancholy as an effective mechanism for establishing a social subject. The third part focuses on the concept called“left melancholy”, along with the political positioning of romanticism, which emerged as a critique of post-Enlightenment modernity and is seen as a variation of melancholy. The discussion on left melancholy has been conducted through the ways in which Walter Benjamin, Wendy Brown, Jodi Dean and Enzo Traverso conceptualize left melancholy.