Memory and trauma narrative in Ali Smith's Like
Ali Smith'in Gibi romanında bellek ve travma anlatısı
- Tez No: 765452
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL AVCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ali Smith, Bellek, Bellek Patlaması, Gibi, Hatırlama, İyileşme, Kendini Yeniden Yazma, Melankoli, Yas Tutma, Travma, Unutma, Ali Smith, Forgetting, Like, Melancholia, Memory, Memory Boom, Mourning, Recovery, Remembering, Rewriting the self, Trauma
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bellek ve travma kavramları eski çağlardan beri birçok disiplinin çalışma konusu olmuştur ve bellek bir hatırlama problemi olan travma kavramını da kapsamaktadır. Modern söylemler bellek kavramını ulusal hikayeleri iktidar olan güçlerin görüşlerine uygun olacak bir şekilde güncel tutmak amacıyla kullanmışlardır ve bu durum modern söylemlere bir başkaldırı olarak ortaya çıkan bellek patlaması ile sonuçlanmıştır. Böylece, yirminci yüzyılın sonlarından itibaren bellek ve travma kavramları popülerlik kazanmaya başlamıştır ve bunun yansımaları birçok alanda görülmüştür. Bu alanlardan biri de edebiyattır. Edebiyat bireylere kendilerini ve tarihlerini anlamalarını sağlayacak bilgileri muhafaza eden bir arşiv görevi görmektedir. Modern söylemlerin tarihsel olayları kendi görüşlerine göre değiştirerek anlatma eğiliminde olmasından dolayı, bellek patlaması ile birlikte Birinci ve İkinci Dünya Savaşları, Nazi soykırımı, Vietnam Savaşı gibi önemli tarihsel olaylar yeniden gündeme gelmiştir. Böylelikle bireysel hikayelerin de önemi artmıştır. Bireysel hikayeler ile birlikte hatırlama ve unutma gibi kavramlar hem bellek hem de travma için ortak çalışma konularını oluşturmuştur. Eski çağlarda bir şokun sebep olduğu düşünülen travma kavramı kadınlara özel bir durum olarak ele alınırken, savaşlar ile birlikte travmatik semptomların askerlerde de görüldüğünün tespit edilmesiyle farklı bir boyut kazanmıştır. Zihinde meydana gelen bir bozukluk olarak tanımlanan travma sonrası stres bozukluğu kavramının ortaya çıkmasıyla birlikte travma çalışmaları sistematik bir hale gelmiştir. Gelişen teknoloji ile birlikte bellek ve travma konularında yaşanan yeni gelişmeler ve araştırmalar bu iki kavramın çağdaş edebiyatta sıkça yer almasına zemin hazırlamıştır. Edebiyat, okuyuculara geçmişe tanıklık etme imkanı sunarak gelecek nesillere anlatı yolu ile geçmişlerine ulaşma imkânı tanır. Bu tez çalışmasının amacı Ali Smith'in ilk romanı olan Gibi'de bellek ve travma anlatısını çağdaş bellek ve travma çalışmalarından yararlanarak incelemektir. İki kadının kesişen hayatları üzerinden yola çıkarak, onların anılarını ve yaşadıkları travmatik olayları anlatan Gibi romanında, toplumsal unsurların yaşanılan travmatik olaylara etkisi tasvir edilmiştir. Bu yönüyle romanın klasik travma teorisiyle değil de çoğulcu travma teorisi temelinde incelenmesinin daha doğru olacağı düşünülmüştür. Bunun en önemli sebeplerinden birisi Cathy Caruth'un öncülüğünü yaptığı ve 1900'lü yıllarda popülerlik kazanan klasik travma teorisinin travmatik olayın kendisinin değil de mağdur tarafından anlaşılamamasının travmaya sebep olduğunu iddia etmesidir. Yani, bu görüş olay esnasında travma mağdurunun orijinal olayı anlamadığı düşüncesine dayanır. Böylelikle mağdur travması hakkında asla konuşamaz. Bununla birlikte, mağdur olayı rüyalar, dil sürçmeleri, geçmişe dönüşler ile bilinçsiz bir şekilde tekrar yaşar. Caruth bu durumu“unclaimed experience”yani“talep edilemeyen deneyim”olarak adlandırır. Caruth'a göre orijinal olayın farkında olmayan mağdur geçmişine müdahale edemez ve onu anlatıya dökemez. Bu sebeple yaşananların dil aracılığıyla temsil edilme olanağı yoktur. Yaşadıklarını dile getiremeyen mağdur için iyileşme olanağı da yoktur. Çoğulcu travma teorisi Caruth'un“talep edilemeyen deneyim”kavramına karşı çıkarak travma mağdurlarının orijinal olayın farkında olduklarını savunur. Bu teoride travma mağdurlarının travmatik olayı hatırlamaması yaşanılan olayla başa çıkabilmek için geliştirilen bilinçli bir unutma eylemi olarak ele alınır. Unutmak aynı zamanda kişinin iyileşme aşamalarından biri olan yas tutma kavramı ile de ilişkilendirilir. Ayrıca, çoğulcu travma teorisine göre travma sebebi ile bellekte meydana gelen parçalanmışlıklar dil ile ifade edilebilir. Bu sebeple de travma mağdurlarının iyileşme ihtimali vardır. Özetle, çoğulcu travma teorisine göre travma mağdurları olaylara maruz kalan, olaylar yaşandıktan sonra hayatları üzerinde söz sahibi olamayan pasif kişiler değillerdir. Tam tersine, hayatları üzerinde söz sahibi olan, kendi tercihleri ile hayatlarına yön verebilecek yeterliliğe sahiptirler. Çoğulcu travma teorisini destekleyen düşünürler arasında Judith Herman, Ruth Leys, Richard McNally, Michael Balaev, Laurie Vickroy, and Anne Cvetkovich gibi isimler vardır. Ali Smith'in Gibi romanında hayatları üzerinde söz sahibi olan iki karakter, Ash ve Amy vardır. Bunlardan Amy yaşadığı travmadan sonra okumayı unutmuş bir karakter olarak tasvir edilmiştir. Yaşadıklarının üstesinden gelebilmek için bilinçli unutma eylemi ile Amy'nin bir melankoli sürecinden geçtiği görülür. Daha sonra travmatik olayların yaşandığı yere kendi isteği ile geri dönmesi onun yas tutma sürecine girdiğini gösterir. Ash ise romanın başında geçmişini unutamayan, onu takıntı haline getirmiş bir karakter olarak tasvir edilir. Bu durum onun da melankoli döneminden geçtiğini gösterir. Romanın ilerleyen bölümlerinde Ash'in geçmişte yaşadığı yere dönmesi ise onun yas sürecine geçtiğini gösterir. Romanda her iki karakterin de yaşanılan olayları şimdiki zamanda tekrar değerlendirerek yorumladıkları ve geçmişte yaşanılanlar ile yüzleşerek travmatik olayların üstesinden gelebilmek için geçmişlerini ve dolayısıyla kendilerini yeniden yazdıkları görülür. Romanın tüm bu özellikleri düşünüldüğünde, çoğulcu travma teorisi kullanılarak incelenmesinin daha doğru olduğu görülmüştür. Sonuç olarak, her iki karakterin geçmişleri konusunda edilgen bir konumda olmadıkları görülmüştür. Her iki karakter de yaşadıklarının üstesinden gelmek için harekete geçmiş, geçmişleriyle yüzleşmeyi tercih etmişlerdir. Karakterlerden Ash'in bir günlük tutarak olayları olması istediği gibi anlatması geçmişiyle başa çıkmak için geliştirdiği bir teknik olarak görülebilir. Bu da Ash'in iyileşmek için çabaladığını gösterir. Yazar romanda Amy'nin de iyileşme olanağının olduğunu ima eder. Travmasından kaçmak için ailesini bırakıp İskoçya'ya yerleşen Amy, yas tutma sürecinin bir parçası olarak çocukken yaşadığı evi tekrar ziyaret etmeyi tercih eder. Bu ziyaretten döndükten sonra Amy'nin hayatında köklü değişiklikler yapma kararı alması onun iyileşme ihtimalinin olduğunun bir işaretidir.
Özet (Çeviri)
The concepts of memory and trauma have been the subject of many disciplines since ancient times, and memory also includes the concept of trauma, which is a memory problem. Modern discourses have used the concept of memory to keep national stories up to date in accordance with the views of the ruling powers, and this has resulted in a“memory boom”that emerged as a challenge against modern discourses. Thus, from the end of the twentieth century, the concepts of memory and trauma have begun to gain popularity, and their reflections have been felt in many areas. One of these fields is literature. Literature serves as an archive that preserves information that will enable individuals to understand themselves and their history. Due to the tendency of modern discourses to describe historical events by changing them according to their own views, important historical events such as the First and Second World Wars, the Nazi genocide, and the Vietnam War have come to the fore again with the memory boom. Thus, the importance of individual stories has increased. Concepts such as remembering and forgetting, together with individual stories, have created common study topics for both memory and trauma. While the concept of trauma, which was thought to be caused by a shock in ancient times, was considered a special situation for women, it gained a different dimension with the detection of traumatic symptoms in soldiers in wars. Trauma studies have become systematic with the emergence of the concept of post-traumatic stress disorder, which is defined as a mental disorder. Along with the developing technology, new developments and research on memory and trauma have paved the way for these two concepts to take place frequently in contemporary literature. Literature, which serves as an archive for past events and experiences, provides readers with the opportunity to witness the past and provides future generations with the opportunity to reach their past through narrative. This study aims to analyze the memory and trauma narrative in Ali Smith's debut novel Like utilizing contemporary memory and trauma studies. The effect of social elements on the traumatic events is depicted in Like, which tells the memories and traumatic events of two women based on their intersecting lives. In this respect, it has been decided that analyzing the novel through the pluralistic trauma model rather than the classical one is the best choice. One of the most important reasons for this is that the classical trauma theory, pioneered by Cathy Caruth and gaining popularity in the 1900s, claims that it is not the traumatic event itself but its incomprehensibility that causes trauma. That is, this view is based on the idea that the trauma victim cannot understand the original event at the time of the event. Thus, the victim can never talk about her/his trauma. However, the victim relives the event through dreams, slips of the tongue, and flashbacks in her/his unconscious. Caruth calls this an“unclaimed experience.”According to Caruth, the victim who is unaware of the original event cannot intervene and narrate her/his past. For this reason, it is not possible to represent what happened through language. There is no possibility of recovery for the victim who cannot express her/his experiences. Pluralistic trauma theory opposes Caruth's“unclaimed experience”concept, claiming that trauma survivors are aware of the original event. In this theory, the trauma victims' failure to remember the traumatic event is considered an intentional act of forgetting to cope with the event. Forgetting is also associated with the concept of mourning, which is one of the healing stages of the victim. In addition, according to the pluralist trauma theory, the fragmentation that occurs in memory due to trauma can be expressed with language. For this reason, trauma victims have a chance to recover. In sum, according to the pluralist trauma theory, trauma victims are not passive people who are exposed to events and cannot have an agency over their lives after the events have happened. On the contrary, they have agency over their lives, and they can direct their lives with their own choices. Theorists who support the pluralist trauma theory include Judith Herman, Ruth Leys, Richard McNally, Michael Balaev, Laurie Vickroy, and Anne Cvetkovich. In Ali Smith's Like, there are two characters, Ash and Amy, who have agency over their lives. Of these, Amy is portrayed as a character who has forgotten to read after her trauma. It has been understood that Amy goes through a melancholy process, and she adopts an intentional act of forgetting in order to overcome her experiences. Returning voluntarily to the place where the traumatic events occurred later indicates that she experiences a mourning process. Ash, on the other hand, is portrayed at the beginning of the novel as a character who cannot forget her past and is obsessed with it. This indicates that she is going through a period of melancholy, too. In the later parts of the novel, Ash's return to the place where she lived in the past indicates that she has passed into the mourning process. In the novel, it is seen that both characters re-evaluate and interpret the events in the present, and rewrite their past, and therefore themselves, in order to face the past and overcome the traumatic events. Considering all these features of the novel, it has been understood that the novel can best be analyzed using the pluralist trauma theory. To conclude, it has been understood that both characters have the capacity to control their lives. Both characters take action to overcome their experiences and prefer to face their past. Among these characters, Ash's keeping a diary and telling the events as she wishes them to happen can be seen as a technique she develops to cope with her past. This indicates that Ash is struggling to heal. The author implies in the novel that Amy also has a chance to recover. Amy, who left her family and settled in Scotland to escape her trauma, prefers to revisit her childhood site as part of her mourning process and takes action to make changes in her life after returning from this visit. Amy's decision to make radical changes in her life is a sign that there is a possibility for her recovery.