Beyaz yaka çalışanlarının kapsayıcı liderlik algılarının yenilikçi davranışlarına olan etkisi: İmalat sektöründe bir araştırma
The effect of white collar employees' inclusive leadership perceptions on their innovative behaviors: A research in the manufacturing sector
  1. Tez No: 882397
  2. Yazar: MÜNÜRE ÖNER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HULUSİ CENK SÖZEN, DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜSEYİN TOLGA ÇAĞATAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: liderlik, kapsayıcı liderlik, yenilikçi davranış, beyaz yaka, imalat sektörü, leadership, inclusive leadership, innovative behavior, white collar, manufacturing sector
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışma, beyaz yaka çalışanlarının kapsayıcı liderlik algılarının yenilikçi davranışlarına olan etkisini incelemektedir. Yöneticilerin kapsayıcı liderlik davranışlarının, kurumlarda kilit rol oynayan beyaz yaka çalışanların yenilikçi potansiyellerini nasıl etkilediği araştırılmaktadır. Kapsayıcı liderlik, iş birliği ve çeşitlilik değerlerine dayalı olarak, çalışanların farklı perspektiflerini değerlendirir ve destekler; bu da çalışanların motivasyonunu artırarak yaratıcı ve yenilikçi düşünmelerini teşvik eder. Bu çalışmanın önemi, kapsayıcı liderlik davranışlarının çalışanların yenilikçi davranışlarının etkisinin iş dünyasında nasıl değerlendirilebileceğine yönelik yöneticilere ve araştırmacılara rehberlik etmektir. Gerçekleştirilen bu çalışmada, belirtilen amaca ulaşmak için nicel araştırma yöntemi olarak“ilişkisel tarama modeli”kullanılmıştır. Çalışmanın evrenini Ankara ilinde imalat faaliyeti gösteren bir işletmede beyaz yaka olarak kabul edilen çalışanlar oluşturmaktadır. Araştırmaya 444 beyaz yaka personel katılmıştır. Araştırmanın nicel bulguları incelendiğinde kapsayıcı liderlik algısı yenilikçi davranış üzerinde anlamlı bir etkiye sahiptir. Ancak, grup üyelerinin desteklenmesi, adalet ve eşitlik, ortak karar verme süreçleri gibi alt boyutların etkisi belirgin değildir. Farklı katkıları teşvik etmek ve grup üyelerinin tam katkıda bulunmalarına yardımcı olmak yenilikçi davranışı olumlu etkilemiştir. Demografik özelliklere göre kapsayıcı liderlik algısında ve yenilikçi davranışta farklılıklar bulunmuştur. Genel sonuçlar, kapsayıcı liderlik algısının yenilikçi davranış üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etkiye sahip olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, bu etkinin alt boyutlar arasında farklılık gösterdiği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of white-collar employees' perceptions of inclusive leadership on their innovative behaviors. It investigates how managers' inclusive leadership behaviors affect the innovative potential of white-collar employees who play a key role in organizations. Based on the values of collaboration and diversity, inclusive leadership considers and supports different perspectives of employees, which in turn increases their motivation and encourages them to think creatively and innovatively. The importance of this study is to provide guidance to managers and researchers on how the impact of inclusive leadership behaviors on employees' innovative behaviors can be assessed in the business world. In this study,“relational survey model”was used as a quantitative research method to achieve the stated purpose. The population of the study consists of white-collar employees in a manufacturing company in Ankara. 444 white-collar employees participated in the study. When the quantitative findings of the study are examined, the perception of inclusive leadership has a significant effect on innovative behavior. However, the impact of sub-dimensions such as supporting group members, fairness and equality, and shared decision-making processes was not significant. Encouraging diverse contributions and helping group members to make full contributions positively affected innovative behavior. Differences were found in the perception of inclusive leadership and innovative behavior according to demographic characteristics. The overall results showed that the perception of inclusive leadership had a statistically significant effect on innovative behavior. However, this effect was found to vary across sub-dimensions.