Bitkisel ekstraktların (Humatem-Demastit) büyükbaş hayvanlarda görülen hastalıklar üzerine etkisi ve antikanser çalışmaları
Bovine of vegetable extracts (Humatem-Demacide) effect on diseases in animals and anticancer studies
- Tez No: 882438
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN ÖZER İLHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Mastitis, Süt, Bakteri, Kanser, Bitkisel ekstrakt, Mastitis, Milk, Bacteria, Cancer, Herbal extract
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
Mastitis (meme uçlarının iltihabı hastalığı) ineklerde süt üretiminin, süt kalitesinin ve yağ içeriğinin azalmasına neden olan ana faktörlerden biridir. Mastitis; bakteri, virüs, mantar ve spesifik olmayan faktörlerin neden olduğu meme ucunun iltihaplanması hastalığı olarak tanımlanır. Sütteki bakterileri yok etmek veya en aza indirmek için işletmeler genellikle kimyasal solüsyonlar, antibiyotikler veya merhemler tercih etmektedirler. Kullanılmakta olan bu yöntemler sütün tadının değişmesine, sütte acı, küflü bir tat algısının oluşmasına neden olur. Bu olumsuzlukları gidermek için bitkisel bazlı solüsyonlar kullanılmalıdır. Bitkilerin antioksidan anti mikrobiyal özelliklerini göz önünde tutularak hazırlanan bitkisel solüsyonumuz bakteriler üzerindeki olumlu etkileriyle alternatif bir çözüm olarak kullanılabilmektedir. Son yıllarda kanserle mücadelede bitkisel ilaçların olumlu etkisi de gözlemlenmeye başlamıştır. Şifalı bitkiler kanser riskini en aza indirmekte, kanser hastalarında hastalığın farklı organlara yayılmasını yani metastazını etkili bir şekilde önlemektedir. Tamamlayıcı tıp olarak adlandırılan bitki bazlı tedaviler, kimyasal tedavilerin neden olduğu nefes darlığı, kusma gibi yan etkilerin etkisini azaltmada oldukça başarılıdırlar. Moringa bitkisi, civan perçemi, kuzu kulağı ve sinirli ot ekstrelerinden elde edilen solüsyonumuz kanser hücrelerine karşı toksik etki göstermiş olup kanser tedavilerinde kullanılan fitoterapi yöntemlerine destek olması açısından umut vericidir. İnsan vücudu doğal olarak reaktif oksijen türlerinin zararlı etkilerine karşı koyacak bir antioksidan savunma sistemi ile donatılmış olmasına rağmen, bu savunma sistemi oksidatif stresi önlemek için yeterli değildir.
Özet (Çeviri)
Mastitis (inflammation of the nipples) is one of the main factors leading to a decrease in milk production, milk quality and fat content in cows. Mastitis: It is defined as a disease of inflammation of the nipple caused by bacteria, viruses, fungi and non-specific factors. In order to destroy or minimize bacteria in milk, businesses generally prefer chemical solutions, antibiotics or ointments. These methods in use cause the taste of milk to change and the perception of a bitter, moldy taste in milk. Vegetable-based solutions should be used to eliminate these negativities. Our herbal solution, which is prepared by considering the antioxidant and antimicrobial properties of plants, can be used as an alternative solution with its positive effects on bacteria. In recent years, the positive effect of herbal medicines in the fight against cancer has also begun to be observed. Medicinal plants minimize the risk of cancer and effectively prevent the spread of the disease to different organs, that is, metastasis in cancer patients. Plant-based therapies, called complementary medicine, are very successful in reducing the effect of side effects such as shortness of breath and vomiting caused by chemical treatments. Our solution obtained from moringa plant, yarrow, lamb's ear and nervous grass extracts has shown a toxic effect against cancer cells and is promising in terms of supporting phytotherapy methods used in cancer treatments. Although the human body is naturally equipped with an antioxidant defense system to counteract the harmful effects of reactive oxygen species, this defense system is not sufficient to prevent oxidative stress.