Batı merkezli uluslararası insani yardım derneklerinin sosyolojik analizi
Sociological analysis of Europe-centered humanitarian aid organizations
  1. Tez No: 882441
  2. Yazar: MERVE ÇAĞŞIRLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kolonyalizm, Postkolonyalizm, Dekolonizasyon, İnsani yardım, Colonialism, Postcolonialism, Decolonisation, Humanitarian Aid
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Sosyoloji ve Metadoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
2020'de A.B.D'de zuhur eden“Black Lives Matter”(Siyahların Hayatı Önemlidir) hareketi ardından Küresel Kuzey'in pek çok alan ve kurumlarında dekolonizasyon tartışmaları ortaya çıkmıştır. İnsani yardım alanında da insani yardımın içindeki kolonyalist tarih ve mirastan yola çıkarak dekolonizasyon tartışmaları zuhur etmiştir. Save the Children Derneği'nin kurum içi ırkçılık özeleştirisini paylaştığı metin veya Sınır Tanımayan Doktorlar Derneği'nin (Médecins Sans Frontières) eski ve yeni çalışanlarından oluşan“Decolonise MSF”adlı oluşumun MSF içinde dekolonizasyon talebi gibi oluşumlar bu tartışmaların insani yardım alanındaki örneklerinden bazılarıdır. Bu tez çalışması, insani yardım ve insaniyetçiliğin kolonyal tarihinin izinde“Decolonise MSF”örneğinden yola çıkarak MSF içindeki kolonyalist örüntüleri ortaya koymayı amaçlamaktadır. Bu bağlamda, insani yardım dernekleri postkolonyal teori çerçevesinde analiz edilecektir. Araştırma yöntemi olarak eleştirel söylem analizi, anlatı analizi, literatür taraması yöntemleri kullanılacaktır.“Decolonise MSF”hareketinin MSF'e yazdığı açık mektup ve bu mektuba MSF çalışanlarından gelen tepkiler incelenecektir.
Özet (Çeviri)
In 2020, following the emerge of the“Black Lives Matter”movement in the United States, decolonization discussions emerged in various fields and institutions of the Global North. Colonial history and legacy embedded within humanitarian aid has influenced the discussion of decolonization in humanitarian aid sector. Examples of these discussions in the humanitarian aid field include Save the Children's self-critique on internal racism or the“Decolonise MSF”movement composed of former and current employees of Médecins Sans Frontières (MSF) demanding decolonization within MSF. This thesis aims to reveal the colonial patterns within MSF through the example of“Decolonise MSF,”tracing the colonial history of humanitarian aid and humanitarianism. In this context, humanitarian aid organizations will be analyzed within the framework of postcolonial theory. Research methods will include critical discourse analysis, narrative analysis, and literature review. The open letter written by the“Decolonise MSF”movement to MSF and the reactions from MSF employees to this letter will be examined.