Acil servis hemşirelerinde vicdan algısı ve merhamet yorgunluğunun incelenmesi
Investigation of conscience perception and compassion fatigue in emergency department nurses
  1. Tez No: 882546
  2. Yazar: SERAP ÇELİK EFE
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLCAN KENDİRKIRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Acil Tıp, Psikiyatri, Emergency Medicine, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Conscience, Perception of Conscience, Emergency Room, Nurse Compassion, Compassion Fatigue
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ACİL SERVİS HEMŞİRELERİNDE VİCDAN ALGISI ve MERHAMET YORGUNLUĞUNUN İNCELENMESİ Araştırma acil servis hemşirelerinde vicdan algısı ve merhamet yorgunluğunun incelenmesi amacıyla tanımlayıcı ve kesitsel tipte gerçekleştirildi. Araştırma 01.02.2024-30.04.2024 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın evrenini İstanbul ilinde bulunan Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi acil serviste görev yapmakta olan 80 hemşire oluştururken örneklemi ise araştırmaya katılmayı kabul eden gönüllü 75 hemşire oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında Kişisel Bilgi Formu, Vicdan Algısı Ölçeği, Merhamet Yorgunluğu Ölçeği kullanılmıştır. İstatistiksel analizler SPSS (IBMSPSSİstatistik27) adlandırılmış paket programı kullanılarak yapılmıştır. Bulguların yorumlanmasında sıklık tabloları ve tanımlayıcı istatistikler kullanılmıştır. Normal dağılıma uygun ölçüm değerleri için parametrik yöntemler (“Bağımsız Örnek-t”Ölçek (t-tablosu değeri),“ANOVA”Ölçek (F tablosu değeri) ve Tukey testi) kullanılmıştır. Hemşirelerin %65,4'ünün kadın, %80,3'ünün lisans mezunu, %24,7'nin evli olduğu belirlenmiştir. Araştırmaya katılan hemşireler vicdan algısı ölçeğinden 53,81±11,24, merhamet yorgunluğu kısa ölçeğinden 59,19±26,78 puan almışlardır. Hemşirelerde eğitim düzeyinin vicdan algısı üzerinde etkili olduğu, bunun yanı sıra hemşirelerin yaşının, eğitim durumunun, çalışma yılının, birimdeki çalışma yılının, çalışma şeklinin ve medeni durumun merhamet yorgunluğu üzerinde etkili olduğu bulunmuştur. Vicdan Algısı Ölçeği puanı arttıkça Merhamet Yorgunluğu Ölçeği puanı da artmaktadır (p>0,05). Bu araştırmada sonuç olarak; hemşirelerin vicdan algısının orta düzeyde, merhamet yoğunluğunun ise yüksek düzeyin olduğu belirlenmiştir. Hemşirelerin vicdan algısı durumları ile merhamet yorgunluğu arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı bulunmuştur. Sonuç olarak hem yönetimsel hem de bireysel açıdan hemşirelerin merhamet yorgunluğu ve tükenmişliklerini önlemeye ve etkili baş etme yöntemleri geliştirmeye yönelik eğitimler planlanması ve uygulanması önerilmektedir. Anahtar Kelimeler : Acil Servis, Hemşire, Merhamet, Merhamet Yorgunluğu, Vicdan, Vicdan Algısı
Özet (Çeviri)
INVESTIGATION of CONSCIENCE PERCEPTION and COMPASSION FATIGUE in EMERGENCY DEPARTMENT NURSES The research was conducted in a descriptive and cross-sectional manner to examine the perception of conscience and compassion fatigue in emergency room nurses. The research was carried out between 01.02.2024-30.04.2024. The population of the study is Prof. in Istanbul. Dr. The sample consisted of 80 nurses working in the emergency department of Cemil Taşcıoğlu City Hospital, while the sample consisted of 75 volunteers who agreed to participate in the research. Personal Information Form, Conscience Perception Scale, Compassion Fatigue Scale were used to collect data. Statistical analyzes were performed using the package program named SPSS (IBMSPSSİstatistik27). Frequency tables and descriptive statistics were used to interpret the findings. Parametric methods (“Independent Sample-t”Scale (t-table value),“ANOVA”Scale (F table value) and Tukey test) were used for measurement values suitable for normal distribution. 65.4% of the nurses were female, 80%, It was determined that 3 of them had a bachelor's degree and 24.7% were married. The nurses participating in the study received 53.81±11.24 points from the conscience perception scale and 59.19±26.78 points from the compassion fatigue short scale. In addition, it was found that the nurses' age, educational level, working years in the unit, working style and marital status had an impact on compassion fatigue. As the Conscience Perception Scale score increases, the Compassion Fatigue Scale score also increases (p>0.05). As a result of this research; It was determined that the nurses' perception of conscience was at a medium level and the intensity of compassion was at a high level. It was found that there was no significant relationship between nurses' conscience perception and compassion fatigue. As a result, it is recommended that nurses plan and implement training to prevent compassion fatigue and burnout and to develop effective coping methods, both from a managerial and individual perspective.