Kalabalık sınıflarda öğretmenlerin sınıf yönetimi kaygısı ve yönetim stillerinin öğrencilerin yaratıcılığını besleme davranışları üzerindeki yordayıcı etkisi
The predictive effect of teachers' classroom management anxiety and management styles on nurturing students' creativity in crowded classrooms
- Tez No: 882666
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CANAN ALBEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: kalabalık sınıflar, sınıf yönetimi stili, sınıf yönetimi kaygısı, yaratıcılığı besleme davranışı, crowded classrooms, classroom management style, classroom management anxiety, creativity fostering behavior
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, kalabalık sınıflarda öğretmenlerin sınıf yönetim stilleri ile sınıf yönetim kaygılarını incelemek; öğretmenlerin sınıf yönetim kaygılarının ve sınıf yönetimi stillerinin öğrencilerin yaratıcılıklarını besleme davranışları üzerindeki yordayıcı etkisini araştırmaktır. Yöntem: Araştırma kapsamında nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama modeli olarak ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmaya basit seçkisiz örneklem tekniği ile belirlenmiş 353 öğretmen katılmıştır. Araştırma verileri, 2022-2023 eğitim öğretim yılında Erzurum Merkez ortaokullarında toplanmıştır. Araştırma verilerini elde etmek için,“Sınıf Yönetimi Stilleri Ölçeği”,“Sınıf Yönetimi Kaygısı Ölçeği”, Yaratıcılığı Besleme Davranışı Ölçeği" kullanılmıştır. Verilerin istatistiksel analizleri için; frekans, yüzde dağılımı, aritmetik ortalama, standart sapma, t Testi, Anova, Pearson korelasyon analizi, çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. İstatistiksel anlamlılık düzeyi .05 olarak alınmıştır. Bulgular: Kalabalık sınıflarda eğitim veren öğretmenlerin daha çok otoriter sınıf yönetim stilleri benimsedikleri sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin cinsiyetine göre sınıf yönetimi kaygısı, yetkeci sınıf yönetim stili ve yaratıcılığı besleme davranışları arasında kadın öğretmenler lehinde anlamlı bir farklılık vardır. Sınıf mevcudu, branş, mesleki deneyim değişkenlerine göre ölçek puanları arasında anlamlı bir farklılık yoktur. Kalabalık sınıflarda eğitim veren öğretmenlerin sınıf yönetimi kaygılarının daha yüksek olduğu ve öğretmenlerin sınıf yönetimi kaygılarında zaman yönetimi kaygısı boyutunda anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Kalabalık sınıflarda eğitim veren öğretmenlerin yaratıcılığı besleme davranışlarının ise düşüş sergilediği bulgular arasındadır. Öğretmenlerin sınıf yönetimi kaygıları, yetkeci sınıf yönetim stili ile yaratıcılığı besleme davranışı arasında pozitif anlamlı bir korelasyon vardır. Sonuçlar: Kalabalık sınıflarda öğretmenlerin sınıf yönetimi kaygısı ile birlikte benimsedikleri yetkeci sınıf yönetim stili yaratıcılığı besleme davranışlarını yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aims to analyze teachers' classroom management styles and classroom management anxiety in overcrowded classrooms and to investigate the effects of teachers' classroom management anxiety and classroom management styles on students' creativity nurturing behaviors. Method: Within the scope of the research, relational survey method was used as a descriptive survey model among quantitative research methods. A total of 353 teachers participated in the study, determined by random sampling technique. The research data were collected in Erzurum Central secondary schools in the 2022-2023 academic year.“Classroom Management Styles Scale”,“Classroom Management Anxiety Scale”,“Creativity Nurturing Behavior Scale”were used to obtain research data. For statistical data analysis; frequency, percentage distribution, arithmetic mean, standard deviation, t test, Anova, Pearson correlation analysis, and multiple regression analysis were used. The statistical significance level was taken as .05. Findings: It was concluded that teachers in crowded classes tend to adopt a more authoritarian teaching style. According to the gender of the teachers, there is a significant difference between classroom management anxiety, authoritarian classroom management style and nurturing creativity behaviors in favor of female teachers. There is no significant difference according to class size, branch and professional experience variables. Teachers in crowded classes have higher classroom management anxiety and there is a significant difference in favor of time management anxiety in teachers' classroom management anxiety. It is among the findings that the creativity nurturing behaviors of teachers teaching in crowded classrooms decreased. A significant positive correlation exists between teachers' classroom management anxiety, authoritarian classroom management style and creativity nurturing behavior. Conclusions: The authoritarian classroom management style adopted by teachers in crowded classrooms, together with classroom management anxiety, predicts creativity nurturing behaviors.