Lise öğrencilerinde umut, azim, okula bağlılık ve iyi oluş arasındaki ilişkiler
Relationships among hope, grit, school engagement and well-being in high school students
- Tez No: 882665
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET BUĞRA ÖZHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: umut, azim, okul bağlılığı, iyi oluş, ergenlik, hope, grit, school engagement, well-being, adolescence
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Bu araştırmanın temel amacı lise öğrencilerinde umut, azim, okula bağlılık ve iyi oluş arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Aynı zamanda lise öğrencilerinin iyi oluş düzeyleri; cinsiyet, sınıf düzeyi, okul türü, akademik başarı algısı ve ailenin sosyo-ekonomik durumu değişkenlerine bağlı olarak da değerlendirilmiştir. Yöntem: Araştırma nicel araştırma desenine ve ilişkisel modele göre yapılandırılmıştır. Araştırma için 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Van ili Tuşba, İpekyolu, Edremit ve Erciş ilçelerinde bulunan farklı türdeki resmî liselerde öğrenim görmekte olan 907 öğrenci örneklem olarak alınmıştır. Araştırma kapsamında veri toplamak için; Kişisel Bilgi Formu, Kısa Azim Ölçeği, Sürekli Umut Ölçeği, Okul Bağlılığı Ölçeği ve EPOCH İyi Oluş Ölçeği olmak üzere beş ölçme aracı kullanılmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda lise öğrencilerinin iyi oluş düzeylerinin umut, azim ve okula bağlılık düzeyleri ile istatistiksel olarak anlamlı, pozitif yönde ve orta düzeyde ilişkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Aynı zamanda umut ve azmin okula bağlılık ile anlamlı, pozitif yönde ve orta düzeyde ilişkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Yapılan regresyon analizleri sonucunda umut ve azim değişkenlerinin, hem iyi oluşu hem de okul bağlılığını yordadığı görülmüştür. Okul bağlılığın iyi oluş üzerindeki yordayıcı etkisi incelendiğinde ise iyi oluşu anlamlı olarak yordadığı anlaşılmıştır. Diğer yandan araştırma kapsamında test edilen aracı modele ilişkin olarak; öğrencilerin umut ve azim düzeyleri ile iyi oluş düzeyleri arasındaki ilişkide okula bağlılığın kısmi aracılık rolüne sahip olduğu bulunmuştur. Sonuçlar: Araştırmanın bulgularına bir bütün olarak bakıldığında, çalışma grubunda yer alan lise öğrencilerinin iyi oluş düzeylerinin umut, azim ve okul bağlılığı ile yakından ilişkili olduğu anlaşılmaktadır. Diğer yandan öğrencilerin iyi oluş düzeylerinin cinsiyete ve ailenin sosyoekonomik düzeylerine göre anlamlı olarak farklılaşmadığı; sınıf düzeyine, okul türüne ve başarı algısına göre ise anlamlı olarak farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca umut ve azim ile iyi oluş arasında okul bağlılığının aracı rolü olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu sonuçlar alanyazın çerçevesinde değerlendirildiğinde özellikle araştırmada ele alınan değişkenler bağlamında aracı model denemesi açısından alanyazından ayrıştığı belirtilebilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The main purpose of this study is to examine the relationships between hope, grit, school engagement and well-being in high school students. At the same time, well-being levels of high school students were also evaluated depending on the variables of gender, grade level, school type, academic achievement perception and socio-economic status of the family. Method: The research is structured according to quantitative research design and correlational model. For the research, 907 students studying in different types of official high schools in Tuşba, İpekyolu, Edremit and Erciş districts of Van province in the 2023-2024 academic year were taken as a sample. Within the scope of the study, five measurement tools were used to collect data: Personal Information Form, Short Grit Scale, Hope Scale, School Engagement Scale and EPOCH Well-Being Scale. Findings: As a result of the research, it was determined that high school students' well-being levels had a statistically significant, positive and moderate relationship with hope, grit and school engagement levels. At the same time, it was determined that hope and grit had a significant, positive and moderate relationship with school engagement. As a result of the regression analyses, it was seen that hope and grit variables predicted both well-being and school engagement. When the predictive effect of school engagement on well-being was analysed, it was found that it predicted well-being significantly. On the other hand, regarding the mediating model tested within the scope of the research, it was found that school engagement had a partial mediating role in the relationship between students' hope and grit levels and well-being levels. Conclusions: When the findings of the study are considered as a whole, it is understood that the well-being levels of high school students in the study group are closely related to hope, grit and school engagement. On the other hand, it was concluded that the well-being levels of the students did not differ significantly according to gender and socio-economic levels of the family, but differed significantly according to grade level, school type and perception of success. In addition, it was concluded that school engagement played a mediating role between hope and grit and well-being. When these results are evaluated within the framework of the literature, it can be stated that it differs from the literature in terms of the mediator model experiment, especially in the context of the variables addressed in the study.