Keratokonuslu hastalarda meibografi ve göz kuruluğu bulgularınındeğerlendirilmesi
Evaluation of meibography and dry eye findings in patients with keratoconus
  1. Tez No: 882780
  2. Yazar: HİLAL ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM TÜRK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Keratoconus, dry eye disease, pentacam
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Keratokonus hastalarındaki göz kuruluğu varlığı ve bulgularını inceleyerek, keratokonus ve göz kuruluğu arasındaki bağlantıyı değerlendirmek. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya 50 keratokonus teşhisi konulan hasta grubu ve 50 refraksiyon kusuru harici göz problemi bulunmayan kontrol grubu dahil edildi. Tüm gönüllü katılımcıların detaylı göz muayeneleri gerçekleştirildi. En iyi düzeltilmiş görme keskinliği (EİDK), göz içi basıncı ölçümleri, biyomikroskopik ön ve arka segment muayenesi yapıldı. Keratokonus ve kontrol grubuna dahil hastaların her birine Pentacam, Oculus 5M Topografi cihazıyla kornea tomografileri çekildi. Aynı vizitte Oculus Keratograf 5M cihazı ile kuru göz parametrelerine bakıldı. Bulgular: Keratokonus ve kontrol gruplarında yaş ortalamaları 25.1±15 (17- 47) olan toplam 30 kadın ve 70 erkek katılımcı bulunmaktaydı. Her iki grup arasında yaş ve cinsiyet açısından anlamlı bir farklılık yoktu. Keratokonus grubunda oküler yüzey hastalığı indeksi, gözyaşı menisküs seviyesi, non-kontakt gözyaşı kırılma zamanı, Schirmer testi, meibografi ölçüm değerleri kontrol grubuna nisbeten anlamlı olarak daha düşüktü. Oküler yüzey boyanma derecesi keratokonus grubunda anlamlı olarak daha yüksekti. Sonuç: Keratokonus teşhisi konulan katılımcı grubunda kontrol grubuna nisbeten meibografi ve göz kuruluğu testlerinin göz kuruluğu varlığı lehine çıktığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: To compare the results between keratoconus and dry eye by examining the presence and symptoms of dry eye in keratoconus patients. Materials and Methods: A group of 50 patients diagnosed with keratoconus and 50 control groups without any eye problems other than refraction errors were included in the study. Detailed eye examinations were performed for all volunteer participants. Best corrected visual acuity (BCVA), intraocular pressure measurements, biomicroscopic anterior and posterior segment examination were performed. Corneal tomography was taken for each of the patients in the keratoconus and control groups with a Pentacam, Oculus 5M Topography device. At the same visit, dry eye parameters were measured with the Oculus Keratograph 5M device. Results: There were a total of 30 female and 70 male participants in the keratoconus and control groups with an average age of 25.1±15 (17-47). There was no significant difference in age and gender between both groups. Ocular surface disease index, tear meniscus level, non-contact tear breakup time, Schirmer test, and meibography measurement values were significantly lower in the keratoconus group compared to the control group. The degree of ocular surface staining was significantly higher in the keratoconus group. Conclusion: It was observed that meibography and dry eye tests were in favor of the presence of dry eye in the participant group diagnosed with keratoconus compared to the control group.