Diyabetik hastalarda glisemik kontrol düzeyi ile nötrofil lenfosit ve platelet lenfosit oranı ilişkisi
The relationship between glycemic control level and neutrophil lymphocyte and platelet lymphocyte ratio in diabetic patients
  1. Tez No: 882784
  2. Yazar: ZEYNEP EKİNCİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEŞİDE GÜNDÜZÖZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetes Mellitus, Prediyabet, Nötrofil lenfosit oranı, Platelet lenfosit oranı, Diabetes Mellitus, Prediabetes, Neutrophil lymphocyte ratio, Platelet lymphocyte ratio
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Giriş ve Amaç: Diabetes mellitus, insülin eksikliği ya da insülin etkisindeki defektler nedeniyle organizmanın karbonhidrat, yağ ve proteinlerden yeterince faydalanamadığı, sürekli tıbbî bakım isteyen, kronik, geniş spektrumlu bir metabolizma hastalığıdır. Tüm dünya ile birlikte ülkemizde de diyabet sıklığı giderek artmakta ve zamanla daha büyük bir sağlık sorunu haline gelmektedir.NLR ve PLR hızlı, kolay ulaşılabilir bir yöntem ile hemogramdaki nötrofil, platelet ve lenfosit sayısından elde edilir ve sistemik inflamatuar yanıtı gösteren önemli parametrelerdir. Çalışmamızda kronik inflamasyonun patogenezinde rol oynadığı DM'de glisemik kontrol düzeyi ile NLR ve PLR ilişkisini değerlendirerek prediyabet vakaları için belirleyiciliğini ve diyabet hastalarının prognozunun takibinde kolay uygulanabilir ve maliyet etkin bir yöntem olarak bu parametrelerin de kullanılabilirliğini araştırmayı amaçladık. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız retrospektif, kesitsel ve tek merkezli olarak planlandı. Hastanemiz Aile Hekimliği Polikliniklerine başvuran 35 yaş ve üzeri 300 hasta ardışık olarak dahil edildi. Aktif enfeksiyon, inflamasyon, hematolojik hastalık ve malignite gibi durumlardan herhangi birisinin mevcut olduğu hastalar çalışma dışı bırakıldı. Hasta dosyalarından yaş, cinsiyet, ek hastalık, diyabet kontrolünde kullandıkları ilaçlar, nötrofil,lenfosit,platelet,HbA1c parametreleri veri tabanına kaydedildi. Hastalar HbA1c düzeyine göre Kontrol Grubu(HbA1c8,5) olarak 4 gruba ayrıldı. NLR ve PLR değerleri hesaplanarak gruplar arası kıyaslama yapıldı. Bulgular: Çalışmaya 35 yaş ve üzeri 300 katılımcı dahil edildi. Gruplar arasında NLR ve PLR seviyeleri açısından anlamlı farklılık izlendi.(p%6,5) ve prediyabet tanısı için önemi ROC analizleriyle değerlendirildi. Diyabet tanısı için NLR ve nötrofil seviyeleri belirleyiciydi. Prediyabet tanısı için nötrofil seviyeleri, NLR ve PLR belirleyiciydi. Sonuç: Çalışmamızda NLR düzeyleri prediyabet ve diyabet hastalarında kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksek bulundu. PLR seviyelerinin ise prediyabet grubunda, kontrol grubu ve HbA1c seviyeleri 6,5-8,5 arasında olan gruba kıyasla yüksek olduğu görüldü. NLR seviyeleri prediyabet ve diyabet, PLR seviyeleri ise prediyabet grubu için belirleyiciydi. Çalışmamızın sonuçları diyabetin kronik inflamasyon zemininde geliştiğini desteklemektedir. NLR ve PLR prediyabet ve diyabet için güvenilir prediktif belirteçler olabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and purpose: Diabetes mellitus (DM) is a chronic, broadspectrum metabolic disease in which the organism cannot benefit sufficiently from carbohydrates, fats and proteins due to insulin deficiency or defects in insulin action, and requires constant medical care. The prevalence of diabetes is increasing in our country, as well as all over the world, and over time it is becoming a bigger health problem. NLR and PLR are obtained from the number of neutrophils, platelets and lymphocytes in the hemogram with a fast, easily accessible method and are important parameters that indicate the systemic inflammatory response. In our study, we aimed to evaluate the relationship between glycemic control level and NLR and PLR in DM, where chronic inflammation plays a role in the pathogenesis, and to investigate their predictive value for prediabetes cases and the usability of these parameters as an easily applicable and cost-effective method in monitoring the prognosis of diabetic patients. Materials and Methods: Our study was planned as retrospective, crosssectional and single-center. 300 patients aged 35 and over who applied to the Family Medicine Polyclinics of our hospital were consecutively included. Patients with any of the conditions such as active infection, inflammation, hematological disease and malignancy were excluded from the study. Age, gender, comorbidities, medications used to control diabetes, neutrophil, lymphocyte, platelet and HbA1c parameters from the patient files were recorded in the database. According to HbA1c level, patients were divided into Control Group (HbA1c8, 5) were divided into 4 groups. NLR and PLR values were calculated and comparison was made between the groups. Results:300 participants aged 35 and over were included in the study. A significant difference was observed between the groups in terms of NLR and PLR levels (p6.5%) and prediabetes was evaluated by ROC analysis.NLR and neutrophil levels were decisive for the diagnosis of diabetes. Neutrophil levels, NLR and PLR were decisive for the diagnosis of prediabetes. Conclusion: In our study, NLR levels were found to be significantly higher in prediabetes and diabetes patients than in the control group. PLR levels were found to be higher in the prediabetes group compared to the control group and the group with HbA1c levels between 6.5-8.5. NLR levels were predictive of prediabetes and diabetes, and PLR levels were predictive of prediabetes group. The results of our study support that diabetes develops on the basis of chronic inflammation. NLR and PLR may be reliable predictive markers for prediabetes and diabetes.