Olağanüstü hal bölgesinde yaralanarak GATA Eğitim Hastanesi'nde tedavi gören hastaların doktor-hasta ilişkisi ve bu ilişkiden kaynaklanan tatmin düzeylerinin analizi
Analysis of the doctor-patient relations and the satisfaction levels of the patients injured in OHAL region and treated in Gülhane Military Medical Academy training hospital
- Tez No: 88284
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERSEN ALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Kalite, hasta tatmini, doktor hasta ilişkisi, tıbbi sosyoloji. 84, Quality patient satisfaction, doctor-patient interaction, medical sociology. 85
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: GATA
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Hizmetleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
VI. ÖZET Sağlık yöneticilerinin yüksek kaliteli sağlık hizmeti üretme sorumluluğu bulunmaktadır. Tıbbi bakım kalitesinin temel boyutlarından birisi hasta tatminidir. Sağlık kurumlarında hasta tatmini sağlık hizmetlerinin nihai çıktısıdır. Hasta tatmini müşteri beklentilerinin karşılanması olarak tanımlanabilir. Hasta tatmini konusunda yapılan araştırmalar doktor-hasta etkileşiminin hasta tatminini etkileyen birinci ve en önemli faktör olduğunu ortaya koymuşlardır. Bu çalışmanın amacı, hasta tatmininin ölçümü ve hasta-doktor etkileşiminin hasta tatminine etkisini ortaya koymaktır. Araştırma evrenini GATA eğitim hastanesinden 1997-1998 yılları arasında taburcu olan OHAL yöresinde yaralanan erbaş v erler oluşturmaktadır. Tesadüfi olarak seçilen 261 kişi, araştırma örneklemini oluşturmaktadır. Veri toplama amacıyla anket yöntemi kullanılmıştır. Veri analizinde çok sayıda istatistiksel yöntem kullanılmıştır. Doktor - hasta etkilemişimi betimleyen boyutların belirlenmesi için varimax rotasyonu içeren faktör analizi kullanılmıştır. Gruplar arasındaki farklılıkları test etmek için MANOVA. T testi ve Kruskal Wallis varyans analizi kullanılmıştır. Hasta tatmini ile hasta doktor ilişkisini betimleyen boyutlar ve hasta karakteristikleri arasındaki nedensel ilişkileri incelemek ve test etmek için yol analizi uygulanmıştır. Bu çalışmada hasta doktor ilişkisini betimleyen boyutların, iletişim ve bilgilendirme, güven ve duyarlılık olduğu belirlenmiştir. Bu bulguya ek olarak, hasta- doktor ilişkisi boyutlarının tümünün hasta tatminini istatistiksel açıdan anlamlı ölçüde etkilediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
VII. SUMMARY The health care managers have responsibility to produce high qualitiy services The main dimension of health care quality is patient satisfaction. In health care settings, patient satisfaction is the ultimate outcome of health care services. Patient satisfaction can be defined as meeting consumer expectations.. Studies focused on patient satisfaction concluded that the doctor patient interaction is the first factor influencing patient satisfaction. The purpose of this study is to measure patient satisfaction and investigate the effects of doctor patient interaction on patient satisfaction. Study population included patients discharged from GATA training hospital in 1997 to 1998 These patients are privates injured in OHAL region. Randomly selected 261 privates comprised study sample. Questionnaire method way employed to data collection. In data analysis several statistical methods were used. Factor analysis with varimax rotation was applied to determine dimensions of doctor-patient interaction. To compare group means, multivariate analysis of variance (MANOVA) t tests were and Kruscall Wallis Analysis of Variance used. To analysis and to test causal relationship between patient satisfaction and dimensions of doctor patient interaction and patient characteristics path analysis was applied. In this study it was found that main dimensions of doctor patient interactions were communication and information-giving, thrust and sensitivity to patients. In addition to this finding, it was found that all dimensions of doctor-patient interaction have statistically effect on patient satisfaction.