Küresel rekabetçi üstünlüğün bir aracı olarak Zengezur koridorunun Türkiye – Azerbaycan ekonomik ilişkilerindeki rolü ve stratejik yönelimleri: İlham Aliyev dönemi üzerine bir araştırma
The role and strategic orientations of the Zangezur corridor in Turkey-Azerbaijan economic relations as a tool for global competitive advantage: A study on the İlham Aliyev era
- Tez No: 882858
 - Danışmanlar: PROF. DR. NURHAN PAPATYA
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ekonomi, Economics
 - Anahtar Kelimeler: Azerbaycan, Türkiye, Zengezur, Rekabet, Karabağ Savaşı, İş birliği, Azerbaijan, Türkiye, Zangezur, Competition, Karabakh War, Cooperation
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Çalışmaları Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 110
Özet
1. Karabağ Savaşı'yla Azerbaycan'ın topraklarının bir kısmı Ermenistan işgaline uğramış, Azerbaycanlılar yurtlarından sürülmüş ve büyük acılara katlanmıştır. 2020 yılına gelindiğinde patlak veren 2. Karabağ Savaşı'yla Ermeni işgalinde bulunan Azerbaycan topraklarının büyük kısmı kurtarılarak vatan topraklarına geri katılmıştır. 44 gün süren savaşı sonlandıran ateşkes antlaşmasında Azerbaycan büyük bir politik irade ortaya koyarak sıcak çatışma alanında bulunmayan Zengezur üzerinde kazanım elde ederek Zengezur Koridoru'nun açılması konusunu antlaşma maddelerine dahil ettirmiştir. Ermeni işgaliyle Azerbaycan'ın Nahçıvan'la olan kara bağlantısını kesilmiş olup Zengezur Koridoru'nun açılmasıyla bu bağlantının yeniden sağlanması mümkün kılınacaktır. Zengezur Koridoru'nun açılması yalnızca Azerbaycan için değil, Türkiye için de büyük bir getiri kaynağı olacaktır. Orta Asya'dan başlayarak Avrupa'ya kadar uzanan, çoğunlukla enerji ve mal transferi için kullanılacak bir hattın Türkiye ve Azerbaycan üzerinden geçiyor olması her iki ülke için de büyük bir kazanımdır. Bu araştırmada Zengezur Koridoru'nun Azerbaycan ve Türkiye açısından rekabet avantajı sağlayacak olduğu konular üzerinde durulmuş, koridorun bugünü ve yarınını değerlendirmek için SWOT analizi uygulanmıştır. Analiz bulguları koridorun bugünü ve geleceği için değerli sonuçlar ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
During the First Karabakh War, part of Azerbaijan's territory was occupied by Armenia, resulting in the displacement of Azerbaijanis and significant suffering. In 2020, the Second Karabakh War erupted, leading to the liberation of most Azerbaijani lands under Armenian occupation. The 44-day conflict ended with a ceasefire agreement in which Azerbaijan secured the inclusion of the Zangezur Corridor, a strategic gain that was not part of the active combat zones. The corridor's opening would restore the land connection between Azerbaijan and its Nakhchivan exclave, cut off during the Armenian occupation. This corridor is significant for both Azerbaijan and Turkey, as it would facilitate a major transit route for energy and goods from Central Asia to Europe, passing through both countries. This study examines the competitive advantages the Zangezur Corridor provides to Azerbaijan and Turkey, employing a SWOT analysis to evaluate its present and future implications. The analysis reveals valuable insights into the corridor's potential impact.