Polikistik over sendrom fenotiplerinde AMH ve insülin rezistansı arasındaki korelasyonun değerlendirilmesi
The correlation between serum AMH and insulin resistance among pcos phenotypes
- Tez No: 883102
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT EKİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Antimüllerian Hormon, insulin rezistansı, HOMA-IR, fenotip, polikistik over sendromu, Anti-mullerian hormone, Insulin resistance, HOMA-IR, Phenotype, Polycystic ovarian syndrome
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı Rotterdam Tanı Kriterlerine göre PKOS tanısı alan hastaları fenotip gruplarına ayırarak, bu fenotipler arasındaki AMH ve insülin direnci korelasyonunu incelemektir. Gereç ve Yöntem: Aralık 2023 – Mayıs 2024 tarihleri arasında kliniğimize başvuran; 2003 Rotterdam Tanı Kriterlerine göre PKOS tanısı almış 18-35 yaş aralığındaki 115 hasta aynı tanı kriterleri esas alınarak dört fenotipe ayrıldı. Fenotip A: Hiperandrojenizm, oligomenore ve polikistik over morfolojisi izlenen hastaların oluşturduğu grup, Fenotip B: Hiperandrojenizm ve oligomenore Fenotip C: Hiperandrojenizm ve polikistik over morfolojisi Fenotip D: Oligomenore ve ultrasonda polikistik over morfolojisi izlenen hasta grubundan oluşmaktadır. Hastalara ait detaylı anamnez, hormon profili ve metabolik parametreleri içeren laboratuvar testleri klinik kayıtlarından alındı. AMH ve HOMA-IR seviyeleri her PKOS fenotip grubu için ayrı kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya dahil olan 115 hasta PKOS fenotiplerine ayrıldı. Fenotip A (n=30, %26,1), fenotip B (n=28, %24,3), fenotip C (n=27, %23,5), fenotip D (n=30, %26,1) şeklinde gruplandırıldı. PKOS fenotipleri arasında yapılan serum AMH ile HOMA-IR arasında ilişkide; anlamlı fark ve korelasyon saptanmadı. Fenotip grupları arasında incelenen LH düzeyi, LH/FSH oranı ve FAI istatiksel olarak anlamlı farklı bulundu.Sonuç: Çalışmamızda PKOS fenotipleri arasında hormon seviyelerinde anlamlı farklılıklar bulundu, ancak fenotipler arasında AMH ve HOMA-IR seviyelerinde anlamlı fark ve korelasyon bulamadık. Bu bulgular, AMH' nın; PKOS fenotiplerini ayırt etmede yararlı bir biyolojik belirteç olmayabileceğini ve insülin direncinin; fenotipler arasında anlamlı farklılık göstermeyebileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The primary aim of this study was to examine the link between serum antimullerian hormone (AMH) levels and homeostatic model assessment of insulin resistance (HOMA-IR) in different phenotypes of polycystic ovary syndrome (PCOS).Material and Methods: This retrospective study comprised PCOS patients aged 18-35 who visited our polyclinics from December 2023 to May 2024. Patients were classified into four groups using the Rotterdam criteria for PCOS phenotypes. Phenotype A defined by anovulation, hyperandrogenism and polycystic ovaries; phenotype B defined as anovulation, hyperandrogenism; Phenotype C defined as hyperandrogenism and polycystic ovaries; Phenotype D defined as anovulation and polycystic ovaries. Detailed medical history, physical examination, laboratory tests which be considered are hormonal and metabolic markers were obtained from clinic records. AMH and HOMA-IR levels were measured and compared in each group. The serum levels of AMH and HOMA-IR were then analyzed using a correlation test based on four groups. Results:115 patients were included in the study. Patients were distributed among the four polycystic ovarian syndrome phenotypes; phenotype A (n=30, %26,1), phenotype B (n=28, %24,3), phenotype C (n=27, %23,5), phenotype D (n=30, %26,1). There were significant differences between the PCOS phenotypes in luteinizing hormone (LH) levels, LH/FSH ratios, and free androgen index (FAI). However, no significant correlation was found between AMH and HOMA-IR levels across the PCOS phenotypes. Conclusion: According to our study, AMH and HOMA-IR did not significantly differ or correlate across PCOS phenotypes, although hormone levels did. This indicates that insulin resistance may not significantly differ among phenotypes and that AMH may not be able to distinguish between phenotypes.