Etnik azınlık kimliğe sahip kadınların 6 Şubat depreminden sonraki deneyimlerinin yorumlayıcı fenomenolojik analiz ile incelenmesi
An interpretative phenomenological analysis of the experiences of women with ethnic minority identity after the February 6 earthquake
- Tez No: 883101
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEVDA SARI DEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Başa Çıkma, Deprem, Olumsuz Duygular, Psikolojik Dayanıklılık, Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz, Coping, Earthquake, Interpretative Phenomenological Analysis, Negative Emotions, Psychological Resilience
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Bu araştırmada, 6 Şubat depremlerini Hatay'da yaşamış olan Arap Alevi kadınların deprem sonrası olumsuz duygularını nasıl deneyimledikleri, deprem sonrası olumsuz deneyimlerle başa çıkma biçimleri ve psikolojik dayanıklılık faktörlerini kendi bakış açılarından anlamak amaçlanmaktadır. Araştırmada nitel metodoloji kullanılmış olup, öznel deneyime odaklanılması nedeniyle metodoloji olarak Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz tercih edilmiştir. Amaca yönelik ve homojen bir örneklem oluşturmak için araştırmaya Hatay'da yaşamaya devam eden, 35-60 yaş aralığında, evli ve çocuk sahibi, Arap Alevi etnik kökene sahip sekiz kadın katılımcı dahil edilmiştir. Katılımcılardan yarı yapılandırılmış görüşmeler yoluyla veri toplanmıştır. Analiz sonucunda Anne Olarak Yetersizlik ve Suçluluk Hissi, Yardım İsteyen Olarak Hissedilen Utanç Duygusu,“Güçlü Olmak Zorundaydım”, İstenmeme ve Ötekileştirilme Hissi, Eşin Öfkesi ve Eşin Duygusal Desteğinden Yoksunluk, Bağlılık Duydukları Şehrin Kaybının Yası, Ayakta Tutan Dayanaklar olmak üzere yedi adet üst tema ortaya çıkmıştır. Katılımcıların öne çıkan olumsuz deneyim ve duyguları çocukları ile ilgili yetersiz hissetme ile devlet desteğinden yoksun kalmaları nedeniyle öteki olduklarını hissetme olmuştur. Katılımcıların olumsuz deneyimlerle başa çıkmalarını kolaylaştıran ve psikolojik dayanıklılıklarını artıran faktörler sırasıyla; aile, dayanışma ve bir işte çalışma olarak bulunmuştur. Tartışma bölümünde temalar, ilgili alan yazın kapsamında ve şema terapi perspektifinden tartışılmıştır. Bulgulara dair klinik çıkarımlar değerlendirilmiş ve ilerideki araştırma ve uygulamalara yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to understand how Arab Alevi women in Hatay experienced their negative feelings after the February 6 earthquakes, their coping mechanisms, and their psychological resilience factors from their own perspectives. A qualitative research method was employed in this research. To focus on subjective experiences, interpretative phenomenological analysis was preferred as methodology. To create a homogeneous sample, eight Arab Alevi women aged between 35-60, who are married, have children, and continued to live in Hatay after the earthquake, were included in the study. Data was collected through semi-structured interviews. Seven main themes emerged from the analysis that are Feelings of inadequacy and guilt as a mother, Feelings of shame as a Help-Seeker, Notion of“I have to be strong”, Feelings of unwantedness and otherness, Being exposed to husband's anger and lack of emotional support from the husband, Mourning the loss of the city they feel attached to, and The strenghts that helped them through the post-earthquake process. Accordingly, the most prominent negative experiences and emotions of the participants were feelings of inadequacy towards their children and feelings of otherness due to the lack of state support. The factors that facilitated the participants' coping mechanisms and increased their psychological resilience were found to be family ties, solidarity networks, and employment. In the discussion section, these themes are analyzed in a dialog with the relevant literature through the perspective of schema therapy. Additionally, the clinical implications of the findings are evaluated and recommendations for future research and practice are presented.