Sosyal bilgiler dersinde tarih öğretiminde materyal kullanımına ilişkin sınıf öğretmenlerinin görüşleri
Classroom teachers' opinions on the use of materials in teaching history in social studies courses
  1. Tez No: 883155
  2. Yazar: ÖMER FARUK UMAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NAZIM KURUCA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: İlköğretim, Sosyal Bilgiler, Tarih Öğretimi, Materyal, Primary Education, Social, Studies, History, Instruction, Material
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Sosyal bilgiler dersinde tarih öğretiminde materyal kullanımının sınıf öğretmenleri açısından incelenmesi bu araştırmanın amacını oluşturmaktadır. Bu araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden biri olan iç içe geçmiş tek durum deseni ile yürütülmüştür. Araştırma ölçüt örnekleme tekniği ile belirlenerek gönüllülük esasına dayalı olarak Konya ili Çumra ilçesinde görev yapan (n=20) sınıf öğretmenleri araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmada ilkokullarda sosyal bilgiler dersinde tarih öğretiminde materyal kullanımına ilişkin görüş almak üzere yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Bu araştırmada verilerin analizi için NVIVO 10 paket programı kullanılmıştır. Araştırma genelinde ilköğretim sosyal bilgiler dersinde tarih öğretiminde materyal kullanımına ilişkin sınıf öğretmeni görüşleri incelendiğinde, öğretmenlerin materyallerin öğrenme sürecindeki önemine vurgu yaptıkları görülmektedir. Bu sonuçlar, materyal kullanımının öğrenci başarısını artırma potansiyeline işaret etmektedir. Materyal kullanımı, öğrencilere tarihi olayları somutlaştırma ve görselleştirme imkânı sağlayarak öğrenme sürecini daha etkili hale getirmekte ve öğrencilerin tarihî konuları daha iyi anlamalarını sağlamaktadır. Bu bağlamda, materyal seçimi ve üretiminde karşılaşılan zorlukların aşılması, ekonomik ve erişilebilir materyallerin kullanımı, velilerin katkısı ve desteği, dijital kaynakların etkin kullanımı gibi stratejiler, öğrencilerin tarih bilincini ve kültürel anlayışını geliştirmede önemli bir rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to examine the use of materials in history instruction from the perspective of primary school teachers in the field of social studies. This research was conducted using the embedded single-case design, which is one of the qualitative research methods. Criterion sampling criteria were determined for the research, and 20 primary school teachers (n=20) working in the district of Çumra in the province of Konya were included in the study based on voluntary participation. A semi-structured interview form regarding the use of materials in history instruction in primary school social studies was used in the research. NVIVO 10 software package was utilized for the analysis of qualitative data in this study. Teachers observed that concrete materials, visual aids, interactive tools, sensory, and technological materials contribute to students' better understanding of historical concepts and enrich the learning process. These results indicate the potential of material use to increase student success. Material use makes the learning process more effective by enabling students to visualize and conceptualize historical events, leading to a better understanding of historical subjects. In this context, strategies such as overcoming challenges in material selection and production, the use of economical and accessible materials, parental contribution and support, and effective use of digital resources play a significant role in developing students' historical consciousness and cultural understanding.