Glikoz tespitinde nanoteknolojik tabanlı bir biyosensör önerisi
A nanotechnological based biosensor suggestion in glycose detection
- Tez No: 883185
- Danışmanlar: PROF. DR. KEMAL AKKILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Glikoz, Test Stiribi, Biyosensör, Amperometrik Ölçüm, Voltametri, Glucose, Test Stirrup, Biyosensor, Amperometric Measurement, Voltammetry
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Nanoteknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
Biyosensör teknolojisi incelendiğinde nanoteknolojiden etkilendiği görülmektedir. Bu çalışmanın amacı bu karışıma benzer kararlı yüksek hassasiyetli bir biyosensörün kendi laboratuvar koşullarında gerçekleştirebilmek ve literatüre kazandırabilmektir. Bizde çalışmamızda elektrik sinyallerinin daha kararlı olması için, enzimlerin yüzeye homojen dağılımları için çapraz bağlanma yöntemini tercih ettik. Alınan sinyal ölçümlerinin standart olması ve enzimlerin yüzeye homojen dağılımının sağlanması için reaktif maddeler olarak gelatin, glutaraldehit çözeltileri ile eser miktarda ferrosiyanür kullanıldı. Bu karışım ilk önce Voltametrrik teste tabi tutularak artan şeker konsantrasyonuna hassasiyeti gözlemlendi. Şeker ölçümleri için uygun bir karışım olduğu tespit edilerek test şeritleri ve elektrotları hazırlandı. Test çubukları serigrafi tekniğiyle hazırlanan kalıplar üzerinden plastik tabaka üzerine iletken grafit boyalar ile hazırlandı. İletken mürekkep (Bare Conductive Paint) hazırlanan kalıp vasıtası ile PVC kâğıt üzerine serigrafi tekniği ile Grafit tabanlı elektrotlar oluşturuldu. Elektrotların ortalama Direnci 17-20 kilohm civarında ölçüldü. Hazırlanan test şeritleri üzerindeki elektrotlar üzerine mikropipet ile damlatıldı. Deneylerde kullanılan standart şeker çözeltileri D (+) glikozun fosfat tamponunda hazırlandı. Standartlar 50mg/dL ile 600 mg/dL arasında 50 şer artırımlı şekilde hazırlandı. Ölçümlemelerde amperometrik yöntem kullanılmıştır. Yapılan ölçümlemelerde kendi hazırladığımız ve ticari olarak satılan test şeritleri kullanılarak ölçümler kıyaslandı. Yapılan ölçümlemelerde artan şeker konsantrasyonu ile doğrusal bir korelasyon gözlendi. Kan şekeri ölçümlemelerinde alternatif bir biyosensör özelliği kanıtlanmış oldu.
Özet (Çeviri)
When biosensor technology is examined. The aim of this study is to develop a stable, highsensitivity biosensor similar to this mixture under laboratory conditions and introduce it to the literature. In our study, we preferred the cross-linking method for more stable electrical signals and for homogeneous distribution of enzymes on the surface. Gelatin, glutaraldehyde solutions and trace amounts of ferrocyanide were used as reagents to standardize the signal measurements and ensure homogeneous distribution of the enzymes on the surface. This mixture was first subjected to Voltametric testing to observe its sensitivity to increasing sugar concentration. It was determined that it was a suitable mixture for sugar measurements and test strips and electrodes were prepared. Test rods were prepared with conductive graphite paints on a plastic layer using molds prepared with the screen printing technique. Graphitebased electrodes were created by screen printing technique on PVC paper, using a mold prepared with bare conductive paint. The average Resistance of the electrodes was measured around 17-20 kilohms. It was dropped onto the electrodes on the prepared test strips with a micropipette. Standard sugar solutions used in the experiments were prepared in phosphate buffer of D (+) glucose. Standards were prepared in 50 increments between 50mg/dL and 600 mg/dL. Amperometric method was used in measurements. The measurements were compared using test strips that we prepared ourselves and commercially available test strips. A linear correlation was observed with increasing sugar concentration in the measurements. An alternative biosensor feature has been proven in blood sugar measurements.