The Use of glucose isomerase in sugar industry: Properties and screening of the enzyme
  1. Tez No: 6797
  2. Yazar: ERDOĞAN USTA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRDAL ALAEDDİNOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Glikoz izomeraz, Glukoz izomeraz üreti mi, Streptomyces flaveus ATCC-21947 susu, tanımlama metodu, plak işaret leme- tanım lama yöntemi, tanımlama deneyi, Glucose isomerase, Glucose isomerase production, Streptomyces flaveus ATCC- 21947, Screening, Screening-plate spot- assay IV |
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
ÖZET GLİKOZ İZOMERAZ' IN ŞEKER ENDÜST I Rl S 1 NDE KULLANIMI: ENZİMİN ÖZELLİKLERİ VE VARLI?ININ GÖSTERİLMESİ USTA, Erdoğan Fen ve Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü, Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. GUrdal ALAEDDINOGLU 83 sayfa, Şubat 1989 ÖZET D-Glikoz izomeraz günümüzde endüstriel amaçla D-Glikoz*dan D-fruktozun (konsantre f ruktoz-g 1 ikoz şurubu) elde edilmesi için kullanılmaktadır. Bu çalışma iki farklı yaklaşımdan ibarettir; öncelikle glikoz izomeraz enzim akti vitesinin tespitinde günümüzde bilinen methodlara göre kesin sonuç veren ve daha hızlı olan bir plak deneme metodu geliştirilmiş bu method sayesinde enzimi sentez 1 eyebi 1 en tek bir mutant 'organizmanın dahi bilinmesi mümkün olmuştur. Küçük bir değişikle aynı metodun bu enzimin hücre dışı sentezlenip sentez lenemediginin teşhisinde de kullanılabilmesi mümkündür. ikinci yaklaşımda enzimin sentezi Streptomyces flaveus ATCC-21947' de optimize edi 1 di. Enzimin uyarılabilir olduğu ve en iyi uyarıcının xylose olduğu bulunmuş diğer karbon kaynakları arasında sadece glukozun xylose yerinekullanılabileceği görülmüştür. Mısır meserasyon suyu dışındaki diğer organik azot kaynaklarının enzim sentezi için üremeyi destekleyen kaynaklar olduğu belirlenmiştir öte yandan, inorganik azot kaynaklarının üremeye ve enzim sentezine olumlu bir etkisi görülmemiştir. Denenen metal iyonları arasında magnezyum iyonu enzim sen tezi için hayati bulunmuştur. Bu çalışmada aynı zamanda enzim aktivitesi de optimize edilmiştir. Magnezyum ve kobalt iyonları yüksek enzim aktivitesi için gerekli bulunmuş optimum pH değeri 7.0 ve sıcaklık 70 C olarak saptanmıştır. Ayrıca yüksek glikoz konsantrasyonunun enzim aktivitesini artırdığı gözl enroişti r.
Özet (Çeviri)
THE USE OF GLUCOSE 1 SOMERASE IN SUGAR INDUSTRY : PROPERTIES AND SCREENING OG THE ENZYME USTA, Erdoğan Faculty of Arts and Sciences Department of Biology, M.S. Thesis Supervisor: Prof. Dr. Gurdal ALAEDDINOGLU 83 pages, February 1989 AESTRACT D-glucose isomerase is currently used in the industrial production of D-fructose from D-glucose in the form of“High fructose glucose syrup”or High Fructose Corn Syrup. In the present study, two approaches were taken firstly a rapid plate test, which was adventegeous to the currently used screening method was developed in our laboratory, and employed to detect glucose isomerase activity directly. With this screening method it is now possible to run a screening programme in conjunction with genetical studies which may facilitate detection of even a single mutant. The same method with a slight alteration may also be used in screening of extracellular enzyme activities. Secondly, synthesis of glucose isomerase with Streptomyces f laveus ATCC-21947 was studied. We found that the enzyme was inducible and in that xylose was the best inducer. Glucose, among other carbon sources could only be used as a substitute. Organic nitrogen sources iiiwere good growth supplements except that corn steep liquor which did not support the synthesis of the enzyme. Inorganic nitrogen sources on the other hand, neither supported growth nor increased the synthesis. We found that among metal ions tested, magnesium was the only essential element necessary for the enzyme synthesi s. In the studies regarding the enzyme activity the optimum conditions were determined as follows; magnesium and cobalt were essential for the maximum activity, the pH and the temperature should be around 7.0 and 70.0 C respectively, and higher substrate concentrations gave rise to higher activities.