Fen bilimleri öğretmenlerinin beceri temelli sorulara yönelik görüşlerinin belirlenmesi ve yardımcı kaynaklardaki soruların değerlendirilmesi
Determination of science teachers' opinions on skill-based questions and evaluation of questions in supplementary resources
  1. Tez No: 883234
  2. Yazar: AYŞENUR KILINÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA METİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: fen bilimleri eğitimi, beceri temelli sorular, yardımcı kaynaklar, öğretmen görüşleri, science education, skill-based questions, auxiliary resources, teacher opinions
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fen Bilgisi Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
21. yüzyıl becerileri, eğitim sistemlerinin öğrencilere kazandırması gereken önemli yetkinlikler arasında yer almaktadır. Bu bağlamda, beceri temelli sorular, öğrencilere problem çözme, eleştirel düşünme ve analitik beceriler kazandırmada önemli bir araç olarak görülmektedir. Bu çalışmanın amacı, fen bilimleri öğretmenlerinin beceri temelli sorulara yönelik görüşlerini belirlemek ve yardımcı kaynaklardaki soruların niteliğini değerlendirmektir. Nitel araştırmanın durum araştırma yönteminin kullanıldığı bu araştırma, farklı okullarda görev yapan 14 fen bilimleri öğretmeni ile yürütülmüştür. Veri toplama sürecinde, öğretmenlerle yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler kullanılmıştır. Görüşülen öğretmenlerin en çok tercih ettiği, hiç tavsiye etmediği ve e-ticaret ortamında en çok satışı yapılan 20 yardımcı kaynak belirlenerek analiz edilmiştir. Öğretmenler, beceri temelli soruların öğrencilerin eleştirel düşünme ve problem çözme yeteneklerini geliştirdiğini belirtmişlerdir. Ancak, yardımcı kaynaklardaki soruların çoğunluğunun temel bilgi ölçmeye yönelik veya kavrama düzeyinde olduğu ve beceri temelli soruların kriterlerini tam olarak karşılamadığı tespit edilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, fen bilimleri eğitiminde beceri temelli sorular önemli olmasına rağmen mevcut yardımcı kaynakların çoğunun beceriyi ölçmede yeterli seviyede olmadığı ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda, yardımcı kaynakların; beceri temelli sorular içerecek şekilde yeniden gözden geçirilmesi ve geliştirilmesi önerilmektedir. Ayrıca, öğretmenlerin bu tür soruları hazırlama ve uygulama konusundaki bilgi ve becerilerinin artırılması amacıyla hizmet içi eğitim programlarının düzenlenmesi gerektiği ifade edilmiştir.
Özet (Çeviri)
21st century skills are among the important competencies that education systems should provide students with. In this context, skill-based questions are seen as an important tool in providing students with problem solving, critical thinking and analytical skills. The aim of this study is to determine the opinions of science teachers about skill-based questions and to evaluate the quality of the questions in auxiliary resources. This research, in which the case study method of qualitative research was used, was conducted with 14 science teachers working in different schools. Semistructured interviews with teachers were used during the data collection process. The 20 auxiliary resources that were most preferred by the teachers interviewed, those that they did not recommend at all, and those that were sold most in the e-commerce environment were determined and analyzed. Teachers stated that skill-based questions improved students' critical thinking and problem-solving abilities. However, it has been determined that the majority of the questions in the supplementary resources are aimed at measuring basic knowledge or at the comprehension level and do not fully meet the criteria of skill-based questions. According to the study results, although skillbased questions are important in science education, most of the existing auxiliary resources are not sufficient to measure skills. In this context, auxiliary resources; It is recommended that it be revised and developed to include skill-based questions. In addition, it was stated that in-service training programs should be organized in order to increase teachers' knowledge and skills in preparing and applying such questions.