Ortaokul matematik öğretmenlerinin ve öğrencilerin beceri temelli matematik sorularına yönelik tutumlarının belirlenmesi
An investigation of middle school mathematics teachers' and students' attitudes towards skill-based mathematics questions
- Tez No: 952327
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH BAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Beceri temelli sorular, Öğretmen görüşü, Öğrenci tutumu, Ölçek geliştirme, Skill-based questions, Teacher opinion, Student attitude, Scale development
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu araştırmanın amacı, ortaokul matematik öğretmenlerinin beceri temelli matematik sorularına yönelik görüşlerini geçerli ve güvenilir biçimde ölçebilecek bir envanter geliştirmek; bu görüşleri çeşitli değişkenler doğrultusunda incelemek, ayrıca öğrencilerin beceri temelli sorulara yönelik tutumlarını belirleyerek öğretmen görüşlerinin öğrenci tutumları üzerindeki etkisini incelemektir. Nicel araştırma desenlerinden tarama modeliyle yürütülen bu çalışmanın verileri, 2024–2025 eğitim-öğretim yılında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki küçük ölçekli bir ilçede görev yapan 44 öğretmen ve 1032 ortaokul öğrencisinden toplanmıştır. Araştırmada, öğretmen verileri“Ortaokul Matematik Öğretmenlerinin Beceri Temelli Sorulara Yönelik Görüş Envanteri (OMÖBCTSE)”ile; öğrenci verileri ise“Yeni Nesil Matematik Sorularına Yönelik Tutum Ölçeği”aracılığıyla elde edilmiştir. Geliştirilen envanterin kapsam geçerliği uzman görüşüyle, yapı geçerliği Açımlayıcı ve Doğrulayıcı Faktör Analizi ile, güvenirliği ise Cronbach Alfa katsayısı ile test edilmiştir. Elde edilen bulgular, OMÖBCTSE'nin üç faktörlü yapıya sahip, geçerli ve güvenilir bir araç olduğunu göstermektedir. Araştırma sonuçlarına göre öğretmen görüşleri cinsiyet, eğitim düzeyi ve mesleki deneyim açısından anlamlı bir farklılık göstermemiştir. Öğrencilerin tutumları cinsiyete göre anlamlı farklılık gösterirken, sınıf düzeyi yükseldikçe tutum puanlarında düşüş gözlenmiştir. Öğretmen görüşü ile öğrenci tutumu arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmuş; ancak bu ilişkinin doğrusal olmadığı ve farklı etkenlerce biçimlendiği belirlenmiştir. Bu sonuçlar, öğretmenlerin görüş düzeylerinin doğrudan öğrenci tutumunu belirlemediğini; ancak bağlamsal koşullar ve uygulamadaki farklılıklarla şekillenen karmaşık bir etkileşim olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to develop a valid and reliable inventory to measure middle school mathematics teachers' views on skill-based mathematics questions; to examine these views in relation to various variables, and also to determine students' attitudes towards skill-based questions in order to investigate the influence of teachers' views on students' attitudes. This research was conducted using a quantitative survey model. Data were collected from 44 mathematics teachers and 1,032 middle school students in a small district located in the Southeastern Anatolia Region during the 2024–2025 academic year. Data regarding teachers were obtained using the“Middle School Mathematics Teachers' Opinions Inventory on Skill-Based Questions (OMÖBCTSE),”while student data were gathered through the“Attitude Scale Toward New Generation Mathematics Questions.”Content validity of the newly developed inventory was assessed via expert review, construct validity was tested through Exploratory and Confirmatory Factor Analyses, and reliability was determined using Cronbach's Alpha coefficient. Findings revealed that OMÖBCTSE has a three-factor structure and possesses acceptable levels of validity and reliability.According to the results, teacher opinions did not significantly differ by gender, level of education, or years of professional experience. Student attitudes differed significantly by gender, and it was observed that as grade level increased, attitude scores declined. Although a statistically significant relationship was found between teacher opinions and student attitudes, the nature of this relationship was not linear and appeared to be shaped by contextual and instructional factors. These findings suggest that while teacher perspectives influence student attitudes to some extent, this relationship is mediated by broader classroom dynamics and contextual elements rather than being directly deterministic.