Ebelerin prenatal kayıplar ile ilgili deneyimleri
Midwives experiences with prenatal losses
  1. Tez No: 883368
  2. Yazar: SENAHAN ÇOBAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAP ÖZTÜRK ALTINAYAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Ebelik, Prenatal Kayıp, Deneyim, Kadın Sağlığı, Sağlık Hizmeti, Midwifery, Prenatal Loss, Experience, Women's Health, Health Care
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Amaç: Bu araştırma, ebelerin prenatal kayıplar ile ilgili deneyimlerini incelemek amacıyla yapılmıştır. Yö ntem: Araştırma nitel araştırma desenleri arasında yer alan yorumlayıcı fenomenoloji deseni ile yürütülmüştür. Araştırma da amaçlı örnekleme yöntemleri arasında yer alan ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Prenatal kayıp yaşamış gebelere bakım vermiş ebe ve en az 5 yıl çalışma deneyimi olmak ölçüt olarak belirlenmiştir. Toplamda 20 ebe ile görüşme yapılmıştır. Araştırmanın verileri, 1 Aralık 2023 – 30 Aralık 2023 tarihleri arasında toplanmıştır. Veriler,“Tanıtıcı Bilgi Formu”,“Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu”ve“Alan Notları”aracılığı ile toplanmıştır. Veriler MAXQDA 2020 programı kullanılarak tematik analiz yaklaşımı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın raporlanmasında, COREQ kontrol listesi rehber olarak kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmada 7 tema saptanmıştır. Temalar;“İlk vaka deneyimleri”,“Sonraki deneyimler”,“Yeni ebelere öneriler”,“Eşlerin katılımı ve varlığı”,“Yaşanan zorluklar”,“Hizmet kalitesi”,“Deneyim sonrası öğrenme ve bakım”; bu temanın alt kategorileri ise“Deneyim sonunda verilen bakım”,“Deneyimlerden öğrenme”,“Sonraki deneyimlerden hissettiklerim”ve“Üzerimdeki etkileri”dir. Bu araştırmada, ebelerin prenatal kayıplar ile ilgili deneyimlerinin derin ve hassas bir konu olduğu ortaya çıkmaktadır. Araştırma, ebelerin bu tür zorlayıcı durumlarla deneyimleri arttıkça, başa çıkma stratejileri olarak bakış açılarının gelişerek, daha bilinçli, profesyonel, soğukkanlı ve empati kurarak davrandıklarını ortaya çıkartmıştır. Katılımcıların çoğu olaylardan çok fazla etkilenirken bazıları da duygularında bir değişiklik olmadığını ifade etmiştir. Ebelerin çoğunluğu hizmet kalitesinin geliştirilmeye açık olduğunu belirtmektedir. Sonuç : Bu araştırmanın sonucunda; ebelerin özellikle prenatal kayıp deneyimlemiş kadınlara ilk kez bakım verirken zorlandıkları saptanmıştır. Ebelerin bu süreçler ile başa çıkabilmeleri için özellikle ilk meslek yıllarında daha fazla eğitim ve kaynaklar ile desteklenebilir. Bu amaçla ebeler için prenatal kayıp yaşamış kadınlara yönelik bakım vermede eğitim programları düzenlenebilir ve mevcut durumun duygusal yükü ile baş etmelerine destek olabilmek amacıyla emosyonel destek sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: This research was conducted to examine the experiences of midwives about prenatal losses. Method: The research was carried with the interpretive phenomenology design, which is among the qualitative research designs. Criterion sampling method, which is one of the purposive sampling methods, was also used in the research. The criteria determined was to be a Midwife who cared for pregnant women with prenatal loss and to have at least 5 years of working experience in the field. A total of 20 midwives were interviewed. The data of the study were collected between the dates of December 1, 2023 and December 30, 2023. The data were collected through“Introductory Information Form”,“Semi-Structured Interview Form”and“Field Notes”. The data were analyzed with the thematic analysis approach using the MAXQDA 2020 program. In the reporting of the study, the COREQ checklist was used as a guide. Results: 7 themes were identified in the study. The themes are“First case experiences”,“Subsequent experiences”,“Suggestions to new midwives”,“Participation and presence of spouses”,“Challenges experienced”,“Service quality”,“Post-experience learning and care”; and the subcategories of this theme are“Care given at the end of the experience”,“Learning from experiences”,“What I feel from subsequent experiences”and“Effects on my person”. In this study, it is revealed that midwives' experiences with prenatal losses are a deep and sensitive issue. The research revealed that as the experience of midwives with such challenging situations increased, their perspectives as coping strategies improved and they behaved more consciously, professionally, calmly and empathically. While most of the participants were very much affected by the events, some of them stated that there was no change in their emotions. The majority of midwives state that the quality of service is open to improvement. Conclusion: As a result of this study, it was determined that midwives, on their first time caring for women who experienced prenatal loss, had difficulties in caring for the women. In order for midwives to cope with these processes, they can be supported with more training and resources, especially in their first professional years. For this purpose, training programs can be organized for midwives in providing care for women who have experienced prenatal loss and emotional support can be provided in order to support them to cope with the emotional burden of the current situation.