Genel anestezi altında endobronşiyal ultrason-transbronşiyal iğne aspirasyonu uygulanan hastalarda propofol ve sevofluranın hasta hemodinamisi ve bronkoskopist memnuniyeti açısından karşılaştırılması
Comparison of propofol and sevoflurane in terms of hemodynamics and bronchoscopist satisfaction in patients who underwent endobronchial ultrasound-guided transbronchial needle aspiration under general anesthesia
- Tez No: 883400
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TUNA ERTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: EBUS, Propofol, Sevofluran, Günübirlik Anestezi, Genel Anestezi, EBUS, Propofol, Sevoflurane, Outpatient Anesthesia, General Anesthesia
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Giriş ve Amaç: Endobronşiyal ultrason rehberliğinde yapılan transbronşiyal iğne aspirasyonu (EBUS-TBİA), akciğer ve mediastinal patolojilerin tanısında ve evrelenmesinde kullanılan minimal invaziv bir prosedürdür. İşlemin başarısı ve güvenliği, kullanılan sedasyon veya anestezi yöntemine bağlıdır. Bu çalışmanın amacı, EBUS-TBİA yapılan hastalarda propofol ve sevofluran anestezisinin hasta hemodinamisi ve komplikasyonlar üzerine etkilerini karşılaştırmak ve bronkoskopist memnuniyetine etkisini değerlendirmektir. Materyal ve Metod: Bu prospektif randomize kontrollü çalışma etik kurul onayı ve gönüllü onam formu alındıktan sonra 102 hasta üzerinde gerçekleştirildi. Hastalar iki gruba randomize edildi. Demografik verileri kaydedildi ve rutin monitorizasyon sonrası hastalara midazolam, propofol, fentanil ve rokuronyum ile anestezi indüksiyonu yapıldı. İdamede remifentanilin yanında Grup 1'de propofol, Grup 2'de sevofluran kullanıldı. Hastaların preoperatif ve operasyon boyunca vital bulguları kaydedildi. İşlem sonrası derlenme ünitesinde hemodinamik bulgular, komplikasyonlar ve bronkoskopistin konforu değerlendirildi. Bulgular: Hastaların demografik verileri benzerdi. Sevofluran grubunda işlem sonrası sistolik ve diyastolik arter basınçları ve kalp atım hızı propofol grubuna göre daha yüksek bulundu. Propofol grubunda, zamanla sistolik ve diyastolik kan basınçlarında düşüş gözlendi. Hiçbir hastada hayatı tehdit eden komplikasyon gözlenmedi. Postoperatif komplikasyonlar arasında sevofluran grubunda bulantı/kusma oranı daha yüksek bulunurken, bronkoskopist memnuniyeti açısından gruplar arasında fark saptanmadı. Sonuç: EBUS-TBİA işlemi sırasında propofol ve sevofluran anestezisinin hasta hemodinamisi üzerinde farklı etkileri olduğu gözlemlenmiştir. Sevofluran anestezisinin daha stabil hemodinamik sonuçlar sağladığı ancak postoperatif bulantı/kusma insidansını arttırdığı saptandı. Sonuç itibariyle doğru hasta seçimi ile, EBUS-TBİA işlemi sırasında iki ajanın da güvenle kullanılabileceği kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Endobronchial ultrasound-guided transbronchial needle aspiration (EBUS-TBNA) is a minimally invasive procedure used for diagnosing and staging lung and mediastinal pathologies. The effectiveness and safety of procedure depend on the sedation or anesthesia method used. This study aims to compare the effects of propofol and sevoflurane anesthesia on patient hemodynamics and complications in patients undergoing EBUS-TBNA and to assess the impact on bronchoscopist satisfaction. Material and Method: This prospective randomized controlled study was conducted on 102 patients after obtaining ethics committee approval and informed consent. Patients were randomized into two groups. Demographic data were recorded, after routine monitoring anesthesia induction was performed with midazolam, propofol, fentanyl, and rocuronium. Maintenance anesthesia included remifentanil, with Group 1 receiving propofol and Group 2 receiving sevoflurane. Preoperative and intraoperative vital signs of the patients were recorded. Hemodynamic parameters, complications, bronchoscopist comfort were assessed. Results: The demographic data of the patients were comparable. Post-procedural systolic and diastolic arterial pressures and heart rate were higher in the sevoflurane group compared to the propofol group. In the propofol group, there was a decrease in systolic and diastolic blood pressures over time. No life-threatening complications were observed in any patient. The incidence of postoperative nausea/vomiting was higher in the sevoflurane group, while there was no difference between the groups in terms of bronchoscopist satisfaction. Conclusion: Propofol and sevoflurane anesthesia have distinct effects on patient hemodynamics during the EBUS-TBNA procedure. Sevoflurane anesthesia resulted in more stable hemodynamic outcomes but increased the incidence of postoperative nausea and vomiting. In conclusion, with appropriate patient selection, both agents can be safely used during the EBUS-TBNA procedure.