Fetal klavikuler yumuşak doku kalınlığı ve maternalsubpubik ark açısının doğum distosisini öngörmedeki yeri
Fetal clavicular soft tissue thickness and maternalthe role of subpubic arch angle in predicting labor dystocia
- Tez No: 883401
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA NURGÜL TAŞGÖZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: vajinal doğum, fetal klavikula yumuşak doku kalınlığı, maternal subpubik ark açısı, doğum distosisi, sezaryen, vaginal delivery, fetal clavicle soft tissue thickness, maternal subpubic arch angle, labor dystocia, second stage of labor, cesarean section
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kadın Araştırmaları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET Amaç: Çalışmamızda distosi için belirgin risk faktörü olmayan gebelerde ultrasonografi ile fetal klavikula yumuşak doku kalınlığını ve maternal subpubik ark açısını ölçerek bunun doğum distosisini öngörmede rolü olup olmadığını değerlendirmeyi amaçladık. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Yüksek İhtisas Eğitim Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine doğum eylemi amacı ile interne edilen 181 gebenin dahil edildiği tek merkezli, prospektif bir kohort çalışmadır. Çalışmaya yaş aralığı 18- 40 olan hasta 181 gebe dahil edilmiştir. Hastaların fetak klavikula ymuşak doku kalınlığı 2D ultrason ve maternar subpubik ark açısı 3D ultrason ile değerlendirilmiştir. Aynı zamanda her hastada servikal dilatasyon, efasman ve baş seviyesi dijital muayene ile değerlendirilmiştir. Her hastanın fetal biyometrik ölçümleri kaydedilmiştir. Hastalar doğum distosisi olanlar ve olmayanlar, primipar ve multipar gebeler olarak gruplandırılmıştır. Doğum sonrası bebek ağırlığı, APGAR skoru ve bebek cinsiyeti kaydedilmiştir. İstatistiksel Analizler, SPSS 22.0 ve MedCalc 18 programında yapılmıştır. Bulgular: 181 hastadan 26 hasta çeşitli sebeplerle çalışma dışı bırakıldı. 155 hasta ile çalışmaya devam edildi. 126 hasta vajinal doğum yapmıştır. 29 hasta ise distosi nedeniyle sezeryan ile ya da vakum ekstrasyonu uygulanarak operatif doğum yapmıştır. Fetal klavikula yumuşak doku kalınlığı arttıkça ve maternal subpubik ark açısı azaldıkça doğum distosisi olma ihtimali artmışır. Sonuç: , Doğum distosisi anne ve fetüs boyutlarının karşılıklı ilişkisinin bir sonucudur ve makrozomik olmayan fetuslarda artan klavikular yumuşak doku kalınlığı ve daha dar maternal subpubik ark açısı artmış doğum distosisi riski ile ilişkilidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: In our study, we aimed to evaluate the role of measuring fetal clavicle soft tissue thickness and maternal subpubic arch angle using ultrasonography in predicting birth dystocia. Materials and Methods: This is a single-center, prospective cohort study conducted at the Obstetrics and Gynecology Clinic of the University of Health Sciences, Bursa High Specialization Training and Research Hospital, involving 186 pregnant women admitted for labor. The study included 186 pregnant women aged 18- 40. The fetal clavicle soft tissue thickness and maternal subpubic arch angle were assessed using 3D ultrasound. Additionally, cervical dilation, effacement, and head level were evaluated through digital examination for each patient. Fetal biometric measurements of each patient were recorded. Patients were grouped into those with and without birth dystocia, and into primiparous and multiparous categories. Postpartum baby weight, APGAR score, and baby gender were recorded. Statistical analyses were performed using SPSS 22.0 and MedCalc 18. Results: Out of 186 patients, 31 were excluded from the study for various reasons, and the study continued with 155 patients. Of these, 126 patients had vaginal deliveries, while 29 patients underwent operative delivery including cesarean sections and vacuum extraction due to labor dystocia. As the fetal clavicle soft tissue thickness increases and the maternal subpubic arch angle decreases, the likelihood of labor dystocia increases Conclusion: Labor dystocia is a result of the mutual relationship between the sizes of the mother and the fetus, and in non-macrosomic fetuses, increased clavicular soft tissue thickness and a narrower maternal subpubic arch angle are associated with an increased risk of labor dystocia.