Gazneli Devleti'nde diplomasi ve elçilik
Diplomacy and embassy in the Ghazni State
  1. Tez No: 883689
  2. Yazar: SELİME BOĞMALIK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Gazneliler, Elçilik, Diplomasi, Bürokrasi, Hediye, Ghaznavids, Embassy, Diplomacy, Bureaucracy, Gift
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Amasya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ortaçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Elçi ve elçilik kurumunun geçmişi erken dönemlere kadar uzanmaktadır. Eski çağlardan günümüze değin elçilik kurumu, devletlerarası ilişkilerde her daim vazgeçilmez bir araç olmuştur. Tarihte elçilik kurumunun siyasî, sosyal, kültürel pek çok alanda ön plana çıktığı görülmektedir. Elçilerin gönderilme nedenleri, vazifeleri, nitelikleri, hukukî statüleri ve devletlerarası münasebetlerde aldıkları roller duruma göre farklılık göstermektedir. Bu çalışmada, elçi ve elçilik kurumunun anlamı, kökeni, kurumlaşma süreci, eski Türklerde elçilik kurumunun özelliklerinin yanı sıra, Gazneli Devleti'nin, çağdaş devletlerle olan ilişkileri ve kaynaklardan elde edilen bilgiler ölçüsünde Gaznelilerin devlet teşkilâtında elçilik kurumunun ekonomik, sosyal ve hukukî yönleri ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
The history of ambassadors and the embassy institution dates back to early periods. From ancient times to the present, the embassy institution has always been an indispensable means in interstate relations. Throughout history, it's seen that the embassy institution stand out on many areas such as political, social and cultural. The reasons for sending ambassadors, their duties, their qualifications, their legal status and the roles they take in interstate relations vary depending on the situations. İn this study, the meaning, origin, and institutionalization process of ambassadors and the institution of ambassadorship, as well as the characteristics of the institution of ambassadorship in ancient Turks, the relations of the Ghaznavid State with contemporary states, and the economic, social, and legal aspects of the institution of ambassadorship in the state organization of the Ghaznavids will be studied to the to the extent of the information obtained from the sources.