Vaginal akıntılarda en sık rastlanılan etkenlerin klinik tanı ve laboratuvar bulgularının karşılaştırılması
  1. Tez No: 88377
  2. Yazar: TÜLAY GÜNENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL MALATYALIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Pap smear, gram boyama, bakteriyel vajinozis. kandidiyazis, trikomoniyazis, Pap smear, gram stain, bacterial vaginosis, Candida albicans, trichomonas vaginalis -VI
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Bu çalışma, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda 1998 yılı Haziran ve Kasım ayları arasında vajinal akıntı şikayeti olan 100 hastada yapıldı. a) Çalışmanın amacı; akıntı şikayeti olan olgularda üç ana etmen olan bakteriyel vajinozis, kandida albikans ve trikomonas vajinalis'in klinik tanı ile la- boratuvar bulguları arasındaki ilişkiyi ortaya koymak ve doğru tanıda en çok yardımcı olacak laboratuvar yöntemini saptamaktır. b) Uygulanan yöntem; hastalardan pelvik muayene öncesi ayrıntılı anamnez alınarak demografik özellikleri sorgulandı. Akıntıya ilişkin detaylı bilgiler alındı. Hastalar pelvik muayeneden geçirildi. Her hastadan direkt mikroskopi, kültür, smear ve gram boyama için örnekler alındı. Hastalar klinik bulguları ile bakteriyel vajinozis, kandida ve trikomonas açısından değerlendirildi. Elde edilen verilerin istatistiksel değerlendirilmesi x2 ve Fisher exact chisquare testleri ile yapıldı. c) Bulgular; %55 hastada üç etken için klinik tanımız vardı. Bu olguların %36'sında bakteriyel vajinozis, %25'inde kandidiyazis, %10'unda trikomonas va- jinalis saptandı. 100 olguda: Direkt yaymada; %30 bakteriyel vajinozis, %23 kandida, %7 trikomonas, Gram boyamada; %39 BV ve %1 1 kandida, Kültür'de; %18 BV ve %14 kandida, Smearda; %5 BV, %7 kandida ve %2 oranında trichomonas bulundu. Çalışmamızda Amsel kriterleri kullanılarak BV tanısı koyduğumuz ol- -ıv-gularda, Nugent kriterleri kullanıldığında gram boyamanın sensitivitesi %88, spe- sifitesi %98'dir. Amsel kriterde %20'nin üzerinde clue cell olması şartı ge tirdiğimizde gram boyamanın sensitivitesi daha da artmakta olup %90'a çıkmakta ancak spesifıte düşmektedir. Öte yandan kültür ve smearda gram bo yamaya göre daha düşük sensitivite saptanmıştır. Özellikle kültürdeki düşük sen- sitivitenin ortaya koyduğu gibi rutin vajen kültürü, özellikle bakteriyel vajinozis tanısında eğer klinik bulgular yok veya gram boyama sonuçları pozitif değilse kullanılmamalıdır. Kandidiyaziste %10'luk KOH ile direkt mikroskopinin, diğer laboratuar yöntemlerine göre sensitivite oldukça yüksektir. d) Sonuç; serum fizyolojik ve KOH ile hazırlanan preparatın direkt mik- roskopik incelenmesi, ayırıcı tanıda yardımcı olabileceği gibi, olguların büyük bir kısmında doğrudan teşhise gitme imkanı sağlar. Gram boyama akıntısı olan olgularda rutin istenmesi gereken bir test olup Nugent kriterlerine göre değerlendirilmesi testin sensitivitesini arttıracaktır. Kültür, rutin kullanılmamalıdır, seçici vakalarda kullanılabilir. Papanicolaou smear'dan teşhiste kısmen faydalanılabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: To determine the sensitivity and specificity of laboratory as interpreted by the clinic symptoms and to consider the use of laboratory tests as the criterion standart for the diagnosis of vaginitis. Methods: The study group consisted of hundred women with vaginal discharge attending to Department of Obstetrics and Gynecology, laboratory data including of directly microscopy, culture, Papanicolaou smear and gram stain were compared with the clinic seymptoms for the diagnosis of bacterial vaginosis, Candida albicans and Trichomonas vaginalis. Results: The sensitivity and specificity of the gram stain (with Nugent criteria) compared with the Amsel criteria were %88 and %98 respectively. If the Gram stain was considered the criterion standard for the diagnosis of bacterial vaginosis, the sensitivity of the Amsel criteria were 82 and 93%, respectively. Conclusion: The vaginal gram stain (Nugent criteria) is a sensitive method for the diagnosis of Bacterial vaginosis. The gram stain is certainly more occure and less expensive for the diagnosis of bacterial vaginozjs than cultures. Rapid microscopic examination of vaginal discharge with %10 KOH and SF are used to increase the occuracy of diagnosis. Routine cultures are unnecessary, vaginal cultures should be done in the presence of negative microscopic results.