Seyyid Mehmed Ali Mesnevî-yi Ma'nevî (241a-280b)(inceleme-metin-sözlük-tıpkıbasım)
Seyyid Mehmed Ali Mesnevî-yi Ma'nevî(241a-280b)(analysis-text-dictionary-facsimile edition)
  1. Tez No: 883778
  2. Yazar: HABİBE FURAT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NEVİN METE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mesnevî-yi Ma'nevî, Şerh, Seyyid Mehmed Ali, Masnavî-i Ma'nevî, Commentary, Seyyid Mehmed Ali
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 147
Özet
Klasik Türk Edebiyatında birçok mesnevi yazılmıştır. Bunlar içerisinde en önemlisi Mevlânâ Celâleddîn Rûmî'ye ait olan altı ciltlik Mesnevî'dir. Geniş hacimli bir eser olan mesnevinin anlaşılması belirli bir tasavvufi bilgi birikimi gerektirdiği için tarihi süreç içerisinde mesnevinin muhtelif tercüme ve şerhleri yazılmıştır. Mesnevi'nin daha iyi anlaşılmasını sağlayan bu şerhler tasavvuf düşüncesinin daha iyi anlaşılmasına katkı sağlamışlar, diğer yandan da klasik Türk edebiyatını besleyen ana kaynaklar arasında yer almışlardır. Bu bağlamdaki şerhlerden biri de Seyyid Mehmed Ali'nin Mesnevî-yi Ma'nevî adlı eseridir. Bu çalışmada, öncelikle mesnevi nazım şekli ve Mevlânâ 'nın Mesnevî'si hakkında bilgiler verilmiş, daha sonra Seyyid Mehmed Ali'nin hayatı kısaca anlatılmıştır. Daha sonra tezimizin konusu olan Mesnevî-yi Ma'nevî'nin 241a-280b varakları arası çeviriyazı yöntemi ile yeni harflere aktarılmıştır. Çalışmamız“Murâd Sözlüğü”,“Sonuç”ve“Tıpkıbasım”ile son bulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Many masnavis were written in Classical Turkish Literature. The most important of these is the six-volume Mesnevi belonging to Mevlânâ Celâleddîn Rûmî. Since understanding the masnavi, which is a large-volume work, requires a certain amount of Sufi knowledge, various translations and commentaries of the masnavi have been written throughout the historical process. These commentaries, which enable a better understanding of Mesnevi, contributed to a better understanding of Sufi thought, and on the other hand, they are among the main sources that nourish classical Turkish literature. One of the commentaries in this context is Seyyid Mehmed Ali's work called Mesnevî-yi Ma'nevî. In this study, firstly, information about the mesnevi verse form and Mevlana's Mesnevi is given, and then the life of Seyyid Mehmed Ali is briefly explained. Later, the pages 241a-280b of Mesnevî-yi Ma'nevî, which is the subject of our thesis, were transferred to new letters using the transcription method. Our study ends with“Murâd Dictionary”,“Conclusion”and“Function”.