Nükleer hammadde yatakları için uygun madencilik yöntemlerinin araştırılması
Research of suitable mining methods for nuclear raw material deposits
- Tez No: 883954
 - Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ERDAL OSMANLIOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
 - Anahtar Kelimeler: Uranyum, toryum, nükleer ham madde, enerji, Uranium, torium, nuclear raw materials, energy
 - Yıl: 2024
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 98
Özet
İnsan nüfusuyla birlikte enerji talebi de doğru orantılı ve çok hızlı bir şekilde artmaktadır. Günümüzde artık enerji kaynakları insanlığın ihtiyaçlarını karşılama noktasında sıkıntıya girmektedir. Bu yılın ihtiyacı artık önümüzdeki yılların kaynaklarını kullanarak karşılanmakta bu da enerji alanında durmadan geriye gittiğimizin göstergesidir. Bu yüzden insanoğlu alternatif enerji arayışlarına girmiş ve yenilenebilir, nükleer ham maddeden enerji üretmek gibi yeni kaynaklar türetmiştir. Nükleer enerji günümüzde en önemli en randımanlı enerji kaynaklarından biridir. Çünkü hem sıfır karbon ideolojisi ile çevreye duyarlı hem de büyük enerji üretimleri nükleer enerjiyle mümkündür. Nükleer enerjide ham madde olarak doğada kendiliğinden bulunan uranyum ve toryum gereklidir. Ülkemizde bu yarışa dahil olmalı ve enerjide dışa bağımlılığımızı en az seviyeye düşürmek için atılımlar gerçekleştirmelidir. Bu çerçeveden baktığımızda bu tez kapsamında ülkemizin kendi öz nükleer ham madde kaynaklarının bir raporunu oluşturup yine kendi öz kaynaklarının hangi madencilik yöntemleriyle üretilebileceğine dair değerlendirmeler yapılmıştır. Nisan 2024, 98 Sayfa
Özet (Çeviri)
Energy demand is increasing rapidly and in direct proportion to the human population. Nowadays, energy resources are having trouble meeting the needs of humanity. This year's needs are now met by using the resources of the coming years, which is an indication that we are constantly going backwards in the field of energy. That's why humanity has started to search for alternative energy and created new sources such as producing energy from renewable and nuclear raw materials. Nuclear energy is one of the most important and most efficient energy sources today. Because both environmentally friendly and large energy production with zero carbon ideology is possible with nuclear energy. Uranium and thorium, which occur naturally in nature, are required as raw materials for nuclear energy. Our country should participate in this race and take steps to minimize our dependence on foreign energy. When we look at it from this perspective, within the scope of this thesis, a report of our country's own nuclear raw material resources has been prepared and evaluations have been made regarding which mining methods can be used to produce its own resources. April 2024, 98 pages