Evli bireylerin kopukluk ve reddedilmişlik erken dönem şema alanlarının evlilik doyumu ve duygu düzenlemeye olan etkisi
The impact of early maladaptive schema domains of disconnection and rejection on marital satisfaction and emotion regulation in married individuals
  1. Tez No: 884006
  2. Yazar: OĞUZHAN KARABOĞA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN ARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Kopukluk ve Reddedilmişlik, Duygu düzenleme, Evlilik Doyumu, Disconnection and Rejection, Emotion Regulation Skills, Marital Satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın amacı kapsamında Kopukluk ve reddedilmişlik şema alanının duygu düzenleme ve evlilik doyumu ile olan ilişkisi incelenmiştir. Araştırmanın örneklemi yaşları 21-65 arasında olan; evlilik süreleri 1 ile 47 yıl arası değişen 513 evli bireyden meydana gelmektedir. Veriler Google Forms yoluyla toplanmıştır. Veri toplama aracı olarak Young Şema Ölçeği, Duygu Düzenleme Ölçeği ve Kansas Evlilik Doyumu Ölçeği kullanılmıştır; verilerin analizi için SPSS 25 üzerinden bağımsız gruplar t-testi analizi kullanılmıştır. Bulgular katılımcıların evlilik doyumu ve duygu düzenleme becerileri ile kopukluk ve reddedilmişlik şema alanı içerisinde yer alan güvensizlik, terk edilme, duygusal yoksunluk, sosyal izolasyon kusurluluk şemaların her birinin ortalama puanları alınarak alt ve üst grup olarak karşılaştırma yapılmış ve bulgular analiz yapıldığı zaman ilgili tüm şema alanların da üst grupta içerisinde yer alan bireylerin evlilik doyumunun düşük olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada yer alan bulgularda katılımcılar arasında kusurluluk puan ortalamaları en düşük, terk edilme şema alanının en yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Bu şemaların bireylerin duygu durumlarını etkilediği ve erken yaşlarda oluşmasıyla evlilik hayatında devam ettiği bu sebeple uzun vade de evlilik hayatını ve duygu düzenleme becerilerini etkilediğini ortaya konulmuştur. Tüm bu bulgular ilgili literatür çerçevesinde tartışılmış olup gelecek zamanlarda bu alanda çalışacak olan ruh sağlığı uzmanları için birtakım önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Within the scope of the aim of this study, the relationship between the disconnection and rejection schema domain and emotion regulation and marital satisfaction was examined. The sample consisted of 513 married individuals aged between 21-65 years and married between 1 and 47 years. Data were collected through Google Forms. Young Schema Scale, Emotion Regulation Scale and Kansas Marital Satisfaction Scale were used as data collection tools; independent samples t-test analysis was used for data analysis via SPSS 25. The findings were compared as lower and upper groups by taking the mean scores of the participants' marital satisfaction and emotion regulation skills and each of the insecurity, abandonment, emotional deprivation, social isolation, defectiveness schemas, and when the findings were analyzed, it was concluded that the marital satisfaction of the individuals in the upper group was low in all related schema areas. In the findings of the study, it was seen that the mean score of defectiveness among the participants was the lowest and the abandonment schema area was the highest. It was revealed that these schemas affect the emotional states of individuals and continue in marital life with their formation at an early age, thus affecting marital life and emotion regulation skills in the long term. All these findings were discussed within the framework of the relevant literature and some suggestions were made for mental health professionals who will work in this field in the future.