The relationship between parental acceptance-rejection and intimate partner acceptance-rejection among married individuals: Mediating role of early maladaptive schemas
Evli bireylerde ebeveyn kabul-reddi ve eş kabul-reddi arasındaki ilişkide erken dönem uyumsuz şemaların aracı rolü
  1. Tez No: 379890
  2. Yazar: BEGÜM BABUŞCU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜROL FIŞILOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ebeveyn Kabul-Reddi, Eş Kabul-Reddi, Erken Dönem Uyumsuz Şemalar, Parental Acceptance-Rejection, Intimate Partner Acceptance-Rejection, Early Maladaptive Schemas
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışma evli bireylerde ebeveyn kabul-reddi, eş kabul-reddi ve erken dönem uyumsuz şemalar arasındaki ilişkiyi incelemeyi amaçlamıştır. Çalışmanın bir diğer amacı ise erken dönem uyumsuz şemala alanlarının kişilerin hatırlanan çocukluk dönemi ebeveyn reddi ile evliliklerinde algıladıkları eş reddi arasındaki ilişkide aracı rolünü araştırmaktır. Bu amaçlar doğrultusunda 23-75 yaş aralığındaki 228 evli kişi çalışmaya katılmış ve Ebeveyn Kabul-Red Ölçeği'ni, Eş Kabul-Red Ölçeği'ni ve Young Şema Ölçeği – Kısa Form 3'ü cevaplamışlardır. Bulgulara göre, hatırlanan çocukluk dönemi ebeveyn reddi, algılanan eş reddi ile anlamlı derecede ilişkili bulunmuştur. Ebeveyn reddi aynı zamanda bütün şema alanları (kopukluk/reddedilmişlik, zedelenmiş otonomi, zedelenmiş sınırlar, diğerleri yönelimlilik ve yüksek standartlar) ile olumlu yönde bağlantılı bulunmuştur. Bunun yanında, sonuçlara göre algılanan eş reddinin ise kopukluk/reddedilmişlik, zedelenmiş otonomi ve yüksek standartlar şema alanları ile ilişkili olduğu gösterilmiştir. Son olarak erken dönem uyumsuz şema alanlarının aracı rolünün incelendiği analizlerde kopukluk/reddedilmişlik şema alanının çocuklukta hem anneden hem de babadan algılanan red ile evlilikte eşten algılanan red arasında aracı rol oynadığı gözlemlenmiştir. Bu bulgular var olan literatür ve konunun kuramsal kökenleri doğrultusunda tartışılmıştır. Sonrasında ise çalışmanın sınırlılıklarından ve gelecek çalışmalar için önerilerden bahsedilmiş, çalışmanın klinik doğurguları ve genel sonucu sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Present study aimed to investigate the relationship among parental acceptance- rejection, intimate partner acceptance-rejection, and early maladaptive schemas in married individuals. In addition, the mediating role of early maladaptive schemas in the relationship between remembered parental acceptance-rejection and perceived intimate partner acceptance rejection was another purpose of the study to examine. In order to meet these aims, 228 married individuals between the ages of 23-75 participated in the study, and answered adult version of Parental Acceptance- Rejection Questionnaire, Intimate Partner Acceptance-Rejection Questionnaire, and Young Schema Questionnaire-Short Form 3. Relationships among the study variables were examined by using Pearson Correlation analyses. According to the results, remembered childhood rejection from mothers or fathers was related to higher perceived rejection from spouses. Moreover, remembered parental (both maternal and paternal) rejection was also found to be significantly correlated to all schema domains namely disconnection/rejection, impaired autonomy, impaired limits, other directedness, and unrelenting standards. On the other hand, perceived rejection from intimate partner was found to be related with disconnection/rejection, impaired autonomy, and unrelenting standards schema domains. After correlation analyses, mediation analyses through Bootstrapping method were conducted. Results of the mediation analyses reveled that disconnection/rejection schema domain significantly mediated the relationship between remembered parental (both maternal and paternal) acceptance-rejection and perceived intimate partner acceptance- rejection. In the light of earlier studies and theoretical backgrounds, findings of current study were evaluated and discussed.