Gürcü kilisesi, İslam'a ve müslümanlarla bakışı
Georgian church and its view of Islam and muslims
- Tez No: 884253
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT ŞENAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Gürcü Kilisesi, Müslümanlar, Farklılıklar, Dini Azınlıklar, Kimlik Anlayışı, Georgian Church, Muslims, Differences, Religious Minorities, Sense of Identity
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Dinler Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Gürcü Kilisesi kendisini en eski kiliselerden biri olduğunu, havariler tarafından kurulduğunu, bundan dolayı da özerkliğe (otosefali) sahip olduğunu savunmaktadır. Gürcü Kilisesi Gürcistan tarihinde çok önemli konuma sahiptir. Gürcü toplum, kültür, ilişkiler, ideoloji vb. konuları çok erken zamandan beri Kilise'nin anlayışına göre şekillenmiş ve gelişmiştir. Gürcistan çok farklı dinlerin bir arada yaşadığı bir konuma sahip olduğundan çoğunluğu temsil eden Gürcü Kilisesi'nin farklı dinlerin bir arada yaşama serüveninde nasıl rol oynadığı konusu çok önemlidir. Bu çalışma Gürcü Kilisesi'nin azınlıklarla, özellikle Müslümanlarla olan ilişkilerine odaklanmaktadır. Gürcü toplumunda farklı dinlere olan bakışları ve bunun kökenleri neye dayandığı konusu özellikle önem arz etmektedir, zira bir arada yaşama serüveni buna göre şekillenmektedir. Bu tez farklı dinlerin ve Hristiyan mezheplerinin Gürcistan'da hangi şartlar altında yaşadığını ve“farklı”olduklarından dolayı nasıl algılandıklarına dikkat çekmektedir. Gürcistan'da İslam'ın yayılışı ve kök salması araştırmanın dikkat çektiği noktalardan birisidir, zira genel olarak vurgu yapıldığının aksine Gürcistan'da İslam'ın ilk yayılmaya başlaması İslam'ın ilk fetihleriyle gerçekleşmiştir. Son olarak da Kilisenin ruhban eğitiminde İslam'a dair neler öğretildiğine dikkat çekilir.“Gürcü Kilisesi, İslam'a ve Müslümanlara bakışı”konu edinen bu çalışma nitel verilere dayanarak deskriptif yöntemle hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
The Georgian Church defends itself as one of the oldest churches, founded by the apostles, and therefore autonomous (autocephaly). The Georgian Church occupies a very important position in the history of Georgia. Georgian society, culture, relations, ideology, etc. have been shaped and developed according to the Church's understanding since very early times. Since Georgia is a place where many different religions live together, it is very important how the Georgian Church, which represents the majority, plays a role in the coexistence of different religions. This study focuses on the Georgian Church's relations with minorities, especially Muslims. The view of different religions in Georgian society and the origins of this view is particularly important, as it shapes the adventure of coexistence. This thesis highlights the conditions under which different religions and Christian denominations live in Georgia and how they are perceived as“different”. The spread and rooting of Islam in Georgia is one of the points of the research, because contrary to what is generally emphasized, the first spread of Islam in Georgia took place with the first conquests of Islam. Finally, attention is drawn to what is taught about Islam in the Church's clerical education. This study on“Georgian Church and Its View of İslam and Muslims”is based on qualitative data and is prepared by descriptive method.