1950 sonrası çok parçalı seramik heykeller
Multi-part ceramic sculptures after 1950
- Tez No: 884270
- Danışmanlar: PROF. HALİL YOLERİ
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Parça, Modüler, Parçalı Üretim, Montaj, Seramik, Heykel, Çok Parçalı Seramik Heykel, Part, Modular, Part Production, Assembly, Ceramics, Sculpture, Multi-part Ceramic Sculpture
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik ve Cam Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Bilim Dalı: Seramik ve Cam Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu araştırmanın amacı, seramik heykel üretiminde şekillendirme, kurutma, sırlama, pişirme, taşıma ve sergileme konularında karşılaşılan zorlukları gidermek için akıl yürütme yöntemlerinden parçadan bütüne ve bütünden parçaya anlayışlarının bir üretim yöntemi olarak kullanılmasını ele alarak çok parçalı seramik heykel uygulamalarını ortaya koymaktır. Çok parçalı seramik heykel, ana malzemesi seramik kili olan, parçalı üretim anlayışı ile üretilen ve birden fazla parçanın bir araya gelmesiyle oluşan pişmiş, üç boyutlu sanatsal formları ifade etmektedir. Seramiğin bir ifade aracı olarak sanatsal kimlik kazanması 1950'li yıllara dayandığı için çok parçalı seramik heykel üretimini konu edinen bu araştırmanın 1950 sonrası tarihsel olarak sınırlandırılması ile çağdaş seramik sanatında yer alan çok parçalı seramik heykel örneklerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmada, sanatsal form inşasında bütüne ulaşmayı sağlayan öğeler, sanatta parça-bütün ilişkisi ve tarihsel süreçte parçalı üretim anlayışının ortaya çıkışı incelenmiştir. Plastik sanatlar alanında parçalı üretim anlayışının sanatsal üretim biçimlerini nasıl şekillendirdiği öncü sanatçılardan verilen örnekler ile açıklanmaya çalışılmıştır. 1950 sonrası çok parçalı seramik heykeller, alanında uzman sanatçıların örnekleri üzerinden parçadan bütüne ve bütünden parçaya yöntemleri esas alınarak incelenmiş, yaklaşım biçimleri ve uygulama pratikleri değerlendirilmiştir. Parçadan bütüne ve bütünden parçaya yöntemlerinden faydalanarak üretilen çok parçalı seramik heykel uygulamaları ile araştırma pekiştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to reveal multi-part ceramic sculpture applications by addressing the use of part-to-whole and whole-to-part approaches as a production method in order to overcome the difficulties encountered in shaping, drying, glazing, firing, transportation and exhibition in ceramic sculpture production. Multi-part ceramic sculpture refers to fired, three-dimensional artistic forms whose main material is ceramic clay, produced with a partial production approach and formed by the combination of more than one piece. Since the artistic identity of ceramics as a means of expression dates back to the 1950s, this research, which focuses on the production of multi-part ceramic sculpture, is limited to the historical period after 1950 and aims to examine the examples of multi-part ceramic sculpture in contemporary ceramic art. In the research, the elements that enable reaching the whole in the construction of artistic form, the part-whole relationship in art and the emergence of the understanding of fragmented production in the historical process were examined. How the understanding of fragmented production in the field of plastic arts shapes the forms of artistic production is tried to be explained with examples given from pioneering artists. Post-1950 multi-part ceramic sculptures are analyzed on the basis of part-to-whole and whole-to-part methods through the examples of artists specialized in their field, and their approaches and application practices are evaluated. The research has been reinforced with multi-part ceramic sculpture applications produced by utilizing the part-to-whole and whole-to-part methods.