Tedbîru'l-Mütevahhid ve Hayy b. Yakzân'ın Tekâmül kavramı ekseninde karşılaştırılması
The comparison of Tedbīr al-Mutawahhid and Hayy İbn Yaqdhan on the axis of the Concept of Takāmul
  1. Tez No: 884340
  2. Yazar: ALİ KEMAL GENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SELAHATTİN AKTİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Tekâmül, İbn Bâcce, İbn Tufeyl, Tedbîru'l-Mütevahhid, Hayy b. Yakzân, Tekāmul, Ibn Bājja, Ibn Tufayl, Tedbīr al-Mutawahhid, Hayy Ibn Yaqdhan
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
İnsanın nihaî mutluluğa erişim süreci olarak görülebilen tekâmül meselesi birçok İslâm düşünürünün ilgisini çekmiştir. İnsanın maddî ve manevî olmak üzere iki varlık alanına ait yönü bulunmaktadır. Tekâmül, bir bakıma insanın maddî âlemden uzaklaşarak manevî olana yakınlaşması manası taşımaktadır. Tekâmül süreci, insanın iki varlık alanına ait olan yapısından kaynaklı olarak birtakım problemleri içermektedir. Manevî olana yakınlaşmanın önünde engel oluşturan maddî âleme ait unsurlar, bu problemlerin ana kaynağı olarak görülmektedir. Tekâmül sürecinin sonunda insanın, bu unsurları hayatının merkezinden uzaklaştırarak nihaî mutluluğa erişebilmesi gerekmektedir. İslâm felsefesi geleneğinin önemli isimlerinden olan İbn Bâcce ve İbn Tufeyl, tekâmül kavramı çerçevesinde eserler ortaya koyarak, insanın fiziki âlemde erişebileceği en yüksek yetkinlik mertebesi hakkında görüşler geliştirmişlerdir. İbn Bâcce, Tedbîru'lMütevahhid isimli eserinde nihaî mutluluğa ulaşabilmek için toplumdan kendini soyutlayarak yalnız kalan mütevahhid insanın tekâmülünü ele almaktadır. İbn Tufeyl ise, Hayy b. Yakzân isimli eserinde tek başına olan yalnız bir insanın kendi kendini yönetmesi suretiyle yetkinliğini elde etmesini incelemektedir. Bu eserlerin karşılaştırmalı olarak incelenmesi, her iki filozofun da insanın tekâmülüne yönelik görüşlerinin birbiriyle ilişkilendirilerek ele alınmasına olanak sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The issue of tekāmul, which can be seen as the process of human access to ultimate happiness, has attracted the attention of many Islamic thinkers. The human being has two aspects belonging to two spheres of existence, material and spiritual. Tekāmul, in a sense, the human being moves away from the material realm and gets closer to the spiritual one. The process of tekāmul involves, some problems arising from the structure of human beings belonging to two spheres of existence. The elements in the material world, which are obstacles to getting closer to the spiritual, are seen as the main source of these problems. At the end of the process of tekāmul, man should be able to achieve ultimate happiness by removing these elements from the centre of his life. Ibn Bājja and Ibn Tufayl, who are important figures of the Islamic philosophical tradition, developed works within the framework of the concept of tekāmul and developed views on the highest level of competence that human beings can reach in the physical world. Ibn Bājja, in his work entitled Tedbīr al-Mutawahhid, deals with the tekāmul of the human who isolates himself from society in order to reach ultimate happiness. Ibn Tufayl, on the order hand, in his work Hayy İbn Yaqdhan, analyses a lonely person's attainment of competence through self-government. A comparative analysis of these works enables the views of both philosophers on human's tekāmul to be discussed in relation to each other.