Çörek otu posasının farmasötik etkili ürün potansiyelinin değerlendirilmesi
Evaluation of the pharmaceutical product potential of black cumin pulp
  1. Tez No: 884353
  2. Yazar: BASTI SHAHBAZOVA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLÜFER VURAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Çörek otu, aktif karbon, farmasötik sabun, Black cumin, activated carbon, pharmaceutical soap
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Halk Sağlığı Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu tez, çörek otu numunelerinden çörek otu yağı eldesi sürecini ve bu süreç sonucunda oluşan posadan aktif karbon sentezi yöntemini ele almaktadır. Çalışmanın ana amacı, çörek otu yağı eldesi sırasında ortaya çıkan posa materyalinin değerlendirilmesi ve bu materyalden aktif karbon üretiminin gerçekleştirilmesidir. Bu amaçla tez çalışmasında öncelikli olarak Azerbaycan'dan alınan çörek otu numunelerinin yağı çıkarılmış ve kalan posa kısmından farklı parametreler ile aktif karbon sentezlenmiştir. Sentezlenen aktif karbonun verim ve nem analizleri gerçekleştirilmiş, Taramalı Elektron Mikroskobu, Raman ve Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektroskopisi ölçümleri yapılmıştır. Sonrasında elde edilen aktif karbon ve çörek otu yağına ek olarak biberiye esansiyel yağı ve yeşil çay ekstraktı kullanılarak bir farmasötik sabun hazırlanmış ve karakterize edilmiştir. Sonuç olarak, çörek otu posalarından 850°C'de 1:1 oranında posa ve ZnO emdirmesinde maksimum seviyede aktif karbon elde edildiği belirlenmiştir. Yine aynı sıcaklıkta nem miktarı %1.89 ve verim %44.6 bulunmuştur. Elde edilen farmasötik sabunun karakterizasyonu sonrası pH 8.67, nem miktarı %41.8 olarak belirlenmiştir. Gerçekleştirilen antimikrobiyal analizler sonucunda maksimum etki Candida albicans mantarı üzerinde görülmüştür. Elde edilen analiz sonuçları doğrultusunda çörek otu iv posasından aktif karbon sentezinin yüksek verimle gerçekleşebileceği, antimikrobiyal etkili ve biyouyumlu bir sabun üretiminde kullanılabileceği kanaatine varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis discusses the process of obtaining black cumin oil from black cumin samples and the method of synthesis of activated carbon from the pulp resulting from this process. The main purpose of the study is to evaluate the pulp material obtained during the extraction of the black cumin oil and to produce activated carbon. For this purpose, in the thesis study, primarily the oil of the black cumin samples taken from Azerbaijan was extracted and activated carbon was synthesized with different parameters from the remaining pulp. Efficiency and moisture analyze of the synthesized activated carbon were carried out, and Scanning Electron Microscopy and Fourier Transform Infrared Spectroscopy measurements were performed. Afterwards, a pharmaceutical soap was prepared and characterized, ingredients were rosemary essential oil and green tea extract in addition to the obtained activated carbon and black cumin oil. As a result, it was determined that the maximum level of activated carbon was obtained by impregnating black seed pulp with 1:1 ratio of pulp and ZnO at 850°C. Again, at the same temperature, the humidity amount was found to be 1.89% and the efficiency was 44.6%.After the characterization of the obtained pharmaceutical soap, the pH was determined as 8.67 and the moisture content was determined as 41.8%. As a result of the antimicrobial analyses, the maximum effect was seen on the Candida albicans fungus. v So, it was concluded that activated carbon synthesis from black cumin pulp can be achieved with high efficiency and can be used in the production of an antimicrobial effective and biocompatible soap.