Ar-Ge harcamalarının genç işsizlik üzerindeki etkisi: Türkiye örneği
The effect of R&D expenditures on youth unemployment: The example of Türkiye
  1. Tez No: 884488
  2. Yazar: HUSEYN NASİROV
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ PARLAKTUNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Genç sizlik, Ar-Ge Harcamaları, Eğitim Harcamaları, Granger Nedensellik, Var Modeli, Etki-Tepki, Youthlessness, R&D Expenditures, Education Expenditures, Granger Causality, Var Model, Action-Reaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma, Ar-Ge harcamalarının genç işsizlik üzerindeki etkisini incelemektedir. Genç işsizlik, ekonomik büyümenin önemli bir göstergesi olup, Ar-Ge harcamaları ise ekonomik kalkınmanın temel unsurlarından biridir. Türkiye'deki 1996-2020 dönemine ait yıllık veriler kullanılarak yapılan çalışmada, Ar-Ge harcamaları ile genç işsizlik arasındaki ilişki incelenmiştir. Analizler, Ar-Ge harcamalarının genç işsizlik üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğunu ve eğitim harcamalarının da bu etkide rol oynadığını ortaya koymuştur. Eğitim harcamalarındaki artışın kısa vadeli genç işsizlik oranlarında düşüşe neden olduğu ancak uzun vadede etkisinin azaldığı gözlemlenmiştir. Bununla birlikte, Ar-Ge harcamalarının zaman içinde genç işsizlik üzerinde belirgin bir düşüşe yol açtığı ve bu düşüşün sürdürülebilir olduğu tespit edilmiştir. Analizlerde işsizlik bağımlı değişken olarak kabul edilirken, Ar-Ge harcamaları ile GSYİH bağımsız değişkenler olarak kullanılmıştır. Etki-tepki analizi ve Granger nedensellik analizi sonuçlarına göre, Ar-Ge harcamalarının genç işsizliğin nedeni olduğu sonucuna varılmıştır. Bu bulgular, eğitim harcamalarının genç işsizliği kısa vadeli olarak azaltabileceğini ancak uzun vadede sürdürülebilir bir çözüm olmadığını, Ar-Ge harcamalarının ise genç işsizlik üzerinde daha kalıcı ve sürdürülebilir bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, Ar-Ge yatırımlarının genç işsizlik oranlarını uzun vadede azaltarak ekonominin genel sağlığına ve inovasyon kapasitesine olumlu katkıda bulunabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of R&D expenditures on youth unemployment. Youth unemployment is an important indicator of economic growth, and R&D expenditures are one of the basic elements of economic development. In the study conducted using annual data for the period 1996-2020 in Turkey, the relationship between R&D expenditures and youth unemployment was examined. Analysis has revealed that R&D expenditures have a significant impact on youth unemployment and that education expenditures also play a role in this effect. It has been observed that the increase in education expenditures causes a decrease in short-term youth unemployment rates, but its effect decreases in the long term. However, it has been determined that R&D expenditures have led to a significant decrease in youth unemployment over time and that this decrease is sustainable. While unemployment was considered as the dependent variable in the analyses, R&D expenditures and GDP were used as independent variables. According to the results of impact-response analysis and Granger causality analysis, it was concluded that R&D expenditures are the cause of youth unemployment. These findings show that education expenditures can reduce youth unemployment in the short term but are not a sustainable solution in the long term, while R&D expenditures have a more permanent and sustainable effect on youth unemployment. As a result, it is thought that R&D investments can contribute positively to the general health and innovation capacity of the economy by reducing youth unemployment rates in the long term.