Avrupa resim sanatında spiral formun kompozisyon bağlamında kullanılması
The use of spiral form in the context of composition in European painting.
- Tez No: 884716
- Danışmanlar: PROF. DALİLA ÖZBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Resim, sanat, altın oran, fibonacci, spiral, Painting, art, golden ratio, fibonacci, spiral
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
Sanat, sanatçının içerisindeki duyguları aktarması için bir araçken aynı zamanda toplum içinde tarihi belge niteliği taşımaktadır. Doğada bulunan en yaygın geometrik eğrilerinden biri olan spiral formlar, tarih öncesi çağlardan bu yana çeşitli biçimlerde yer almaktadır. Sanat, bilim, tıp gibi birçok alanda yer alan spiral form, düz bir düzlemin merkez noktasının etrafında eksen oluşturacak şekilde kademeli biçimde genişleyen veya sıkılaşan bir eğri olarak karşımıza çıkmaktadır.“AVRUPA RESİM SANATINDA SPİRAL FORMUN KOMPOZİSYON BAĞLAMINDA KULLANILMASI”adlı bu çalışma da resim sanatında spiral formun kompozisyon bağlamında kullanılması konusunda yapılan bir araştırmadır.
Özet (Çeviri)
Art serves as a medium for artists to express their inner emotions while simultaneously functioning as historical documentation within society. One of the most prevalent geometric curves found in nature is the spiral form, which has appeared in various forms since prehistoric times. This form, which emerges as a curve that progressively expands or contracts around a central point on a plane, creating an axis, can be found in numerous fields such as art, science, and medicine. This study, titled“THE USE OF SPIRAL FORM IN THE CONTEXT OF COMPOSITION IN EUROPEAN PAINTING,”explores the use of spiral form in the context of composition within the art of painting.