Nesnelerin interneti teknolojisinin kabul düzeyi ve iyi oluş hali üzerindeki etkisi
Impact of the internet of things technology on level of acceptance and well-being
- Tez No: 884774
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜLYA BAKIRTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
- Anahtar Kelimeler: Birleştirilmiş Teknoloji Kabul ve Kullanım Teorisi, Eudomanik Motivasyon, İyi Oluş Hali, Nesnelerin İnterneti, Teknoloji Benimseme, Tüketici Davranış Niyeti
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 157
Özet
Nesnelerin İnterneti (IOT) teknolojisinin sağladığı pek çok faydalar nedeniyle, kullanımının son yıllarda arttığı görülmektedir. Bu teknoloji insanların nesnelerle ya da nesnelerin nesnelerle iletişime geçmesine olanak sağlamaktadır. Bu yolla zamandan ve mekândan bağımsız olarak nesneleri yönetme, anında bilgi edinebilme ya da günlük yaşam kolaylığı gibi avantajlar elde edilmekle birlikte, gizlilik ve güvenlik açısından da bazı riskleri ortaya çıkardığı görülmektedir. Bu çalışmada, tüketicilerin nesnelerin interneti teknolojisine yönelik davranışsal niyeti ve kullanım davranışını etkileyen unsurlar holistik bir perspektifle incelenmiştir. Çalışmada, UTAUT 2 modeli temel alınmış, modele risk (gizlilik ve güvenlik), iyi oluş (duygusal, bilişsel ve gelişen), ve eudomanik motivasyon değişkenleri eklenerek model genişletilmiştir. Araştırmanın verileri, Ocak 2023 – Mart 2023 tarihleri arasında anket tekniği kullanılarak toplanmıştır. Anket çalışmasına 429 kişi katılmıştır. Bireylerin IOT cihazlarına ilişkin davranışsal niyetini, performans ve çaba beklentileri, bu teknolojiye ilişkin kolaylaştırıcı koşullara yönelik algıları, alışkanlıkları ve hedonik motivasyonun etkilediği bulgusuna ulaşılmıştır. Bireylerin bu teknolojiyi kullanma davranışını ise hedonik ve eudomanik motivasyonu ile alışkanlıkları etkilemektedir. Ayrıca bireylerin demografik bilgilerine göre IOT cihazlarına ilişkin algı, iyi oluş hali, motivasyonu, davranışsal niyeti ve kulanım davranışı açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar vardır. Bireylerin IOT kabulünü en çok etkileyen unsurun alışkanlıkları olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Bireylerin eğitim seviyesine göre IOT cihazlarına ilişkin pozitif duygusal, bilişsel ve gelişen iyi oluş hali, güvenlik riski, performans beklentisi, sosyal etki, kolaylaştırıcı koşullar, çaba beklentisi, alışkanlıklar, davranış niyeti, hedonik ve eudomanik motivasyon, kullanım davranışı yapılarında farklılık olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Bireylerin gelir seviyesine göre, IOT cihazlarına ilişkin pozitif duygusal iyi oluş, bilişsel ve gelişen iyi oluş hali, kolaylaştırıcı koşulları, çaba ve davranış yapılarında farklılık olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Due to the many benefits provided by the Internet of Things (IoT) technology, its use has increased in recent years. This technology allows people to communicate with objects, or objects to communicate with each other. In this way, although it provides advantages such as managing objects regardless of time and space, obtaining instant information, or ease of daily life, it also would seem that there are some risks in terms of privacy and security. In this study, consumers' behavioral intentions towards the Internet of Things technology and the factors affecting usage behavior are examined from a holistic perspective. The study is based on the UTAUT 2 model, and the model is extended by adding risk (privacy and security), well-being (emotional, cognitive, and flourishing), and eudaimonic motivation variables. The data of the study were collected between January 2023 and March 2023 using the survey technique. 429 people participated in the survey. It was found that performance and effort expectations, perceptions of facilitating conditions for this technology, habits, and hedonic motivation affect the behavioral intentions of individuals regarding IoT devices. Hedonic and eudaimonic motivation and habits affect individuals' behavior of using this technology. In addition, there are statistically significant differences in terms of perception, well-being, motivation, behavioral intention, and usage behavior of IoT devices according to demographic information of individuals. It was found that the most influential factor on individuals' acceptance of IoT is their habits. According to the education level of the individuals, there are statistically significant differences in positive emotional, cognitive, and flourishing well-being, security risk, performance expectancy, social influence, facilitating conditions, effort expectancy, habits, behavioral intention, hedonic and eudaimonic motivation, and usage behavior. According to the income level of individuals, it was found that there were differences in the constructs of positive emotional well-being, cognitive and flourishing well-being, facilitating conditions, effort, and behavior regarding IoT devices. Unified Theory of Technology Acceptance and Use, Eudaimonic Motivation, Well-Being, Internet of Things, Technology Adoption, Consumer Behavior Intention