Kış sporlarına katılan turistlerin destinasyon sadakatine ve davranışsal niyetlerine etki eden faktörlerin belirlenmesine yönelik bir araştırma
A study on determining the factors affecting destination loyalty and behavioral intentions of tourists participating in winter sports
  1. Tez No: 884904
  2. Yazar: İBRAHİM HABEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN AKOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Kış turizmi, destinasyon sadakati, davranışsal niyetler, unutulmaz destinasyon deneyimi, destinasyon imajı, yer bağlılığı, destinasyon memnuniyeti, Winter tourism, destination loyalty, behavioral intentions, memorable experiences, destination image, place attachment, tourist satisfaction
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 197
Özet
Araştırmanın amacı, kış turizmine katılan turistlerin destinasyon sadakati ve davranışsal niyetlerini etkileyen unsurları ortaya koymaktır. Bu amaca yönelik olarak, unutulmaz destinasyon deneyimi, destinasyon imajı, memnuniyet ve yer bağlılığının turistlerin destinasyon sadakati ve davranışsal niyetleri üzerindeki etkileri incelenmektedir. Araştırma, Türkiye'nin popüler bir kış turizmi destinasyonu olan Bansko'da gerçekleştirilmiş ve 330 anket analiz edilmiştir. İstatistiksel analizler sonucunda, unutulmaz destinasyon deneyimi, destinasyon imajı, memnuniyet ve yer bağlılığının destinasyon sadakatini ve davranışsal niyetleri olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir. Özellikle unutulmaz deneyimlerin, destinasyon imajının ve yer bağlılığının, turistlerin destinasyona olan sadakatini güçlendirdiği ve tekrar ziyaret etme niyetlerini artırdığı görülmüştür. Ayrıca, turistlerin destinasyona olan memnuniyet düzeylerinin, destinasyonu başkalarına tavsiye etme niyetlerini önemli ölçüde artırdığı tespit edilmiştir. Çalışma, kış turizmi destinasyonları için, turistlerin beklentilerini aşan unutulmaz deneyimlerin sağlanmasının, destinasyonların uzun vadeli başarısında ve rekabet gücünün korunmasında önemli bir faktör olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of the research is to reveal the factors that affect the destination loyalty and behavioral intentions of tourists participating in winter tourism. To achieve this aim, the effects of memorable destination experience, destination image, satisfaction, and place attachment on tourists' destination loyalty and behavioral intentions are examined. The research was conducted in Bansko, a popular winter tourism destination in Turkey, and 330 surveys were analyzed. The statistical analyses determined that memorable destination experience, destination image, satisfaction, and place attachment positively affect destination loyalty and behavioral intentions. In particular, it was found that memorable experiences, destination image, and place attachment strengthen tourists' loyalty to the destination and increase their intention to revisit. Additionally, it was determined that the level of satisfaction tourists have with the destination significantly increases their intention to recommend the destination to others. The study demonstrates that providing memorable experiences that exceed tourists' expectations is a critical factor in the long-term success and maintenance of competitive advantage for winter tourism destinations.