'Monster inside me': The superego pathology in Bulimia Nervosa - a qualitative investigation of the harsh inner monologue
'İçimdeki canavar': Bulimia Nervosa'da süperego patolojisi - zalim iç sesin kalitatif bir incelemesi
  1. Tez No: 885021
  2. Yazar: BEYZA DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA FALİH KÖKSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bulimia Nervoza, Nitel Araştırma, Süperego Patolojisi, Yeme Bozuklukları, Psikanaliz
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu kalitatif çalışma, bulimia nervozanın psikolojik dinamiklerini, özellikle de süperegonun semptom oluşumu ve sürdürülmesindeki rolünü incelemektedir. Bulimia nervoza tanısı konmuş 7 kadınla yapılan derinlemesine görüşmeler sonucunda, bulimik döngüde hastalığın semptomlarının adını alan dört ana tema tespit edilmiştir: Kısıtlama, Tıkınırcasına Yeme, Kusma ve İnkar. Her aşama, öz algı, duygusal düzenleme ve süperegonun kritik etkisi arasındaki karmaşık etkileşimi açığa çıkarmaktadır. Bulgular, patolojikleşen superego örgütlenmesinin mükemmeliyetçilik, suçluluk ve utanç duygularını nasıl teşvik ettiğini ve bu duyguların kısıtlayıcı diyet, tıkınırcasına yeme, kusma ve inkar döngüsünü nasıl devam ettirdiğini göstermektedir. Çalışma, bu içsel çatışmaları anlamanın, daha etkili terapötik müdahaleler sağlamak açısından önemini vurgulamaktadır. Bulimia nervoza ile yaşayan kadınların deneyimlerini inceleyerek, bu araştırma mevcut literatüre psikolojik mekanizmaların detaylı kalitatif bir analizini sunmaktadır. Çalışma, yeme bozukluğunu güdüleyen içselleştirilmiş eleştirel sesler ve mükemmeliyetçi dürtülerle başa çıkmanın önemini vurgulamaktadır. Sonuç olarak, bu araştırma, ruh sağlığı uzmanları ve araştırmacıları, bulimia nervoza ile yaşayan kadınların değişen psikolojik manzarasını düşünmeye davet etmektedir. Bu yeme bozukluğunun altındaki içsel dinamikleri daha derinlemesine anlamaya çağırarak, hastalığın spesifik doğasına daha uygun terapötik yaklaşımlar geliştirilmesini savunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This qualitative study examines the psychological dynamics of bulimia nervosa, particularly the role of the superego in the formation and maintenance of symptoms. Through in-depth interviews with 7 women diagnosed with bulimia nervosa, four main themes corresponding to the stages of the bulimic cycle were identified: Restriction, Binging, Purging and Denial. Each stage reveals the complex interplay between self-perception, emotional regulation and the critical influence of the superego. The findings illustrate how a pathological superego organization fosters feelings of perfectionism, guilt and shame and how these feelings perpetuate the cycle of restrictive dieting, binge eating, purging and denial. The study emphasizes the importance of understanding these internal conflicts to provide more effective therapeutic interventions. By exploring the experiences of women living with bulimia nervosa, this research offers a detailed qualitative analysis of the psychological mechanisms within the existing literature. The study underscores the significance of addressing internalized critical voices and perfectionistic drives that motivate the eating disorder. In conclusion, this research invites mental health professionals and researchers to consider the evolving psychological landscape of women living with bulimia nervosa. By calling for a deeper understanding of the internal dynamics underlying this eating disorder, it advocates for the development of therapeutic approaches more suited to the specific nature of the condition.