Gömülü alt üçüncü molar dişlerin çekiminden sonra ağız dışı bant uygulamasının değerlendirilmesi
Evaluation of extraoral tape application after extractionof impacted lower third molars
  1. Tez No: 885148
  2. Yazar: NIGAR NOVRUZOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMEL BULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Kinezyo bant, gömülü diş, ödem, trismus, ağrı, Kinesio tape, impacted tooth, edema, trismus, pain
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ağız, Diş, Çene Hastalıkları ve Cerrahisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı alt çenede gömülü üçüncü molar diş cerrahi sonrası uygulanan kinezyo bant uygulamasının ağrı, kanama, şişlik ve trismus üzerine etkisini klinik olarak incelemektir. Materyal Metod: Çalışmamıza Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim dalı'na başvuran, alt çenede kemik retansiyonlu, bilateral benzer pozisyonlu üçüncü molar dişi olan 25 hasta dahil edildi. Gömülü dişlerin çekimi her hastada 4 hafta ara ile triangular flep kullanılarak yapılmıştır. Kinezyo bant ile bantlama tekniği uygulanan taraf çalışma grubu ve uygulanmayan taraf kontrol grubu olarak ikiye ayrılmıştır. Hastalara lenfatik düzeltme tekniğine göre Kinezyo bant yapıştırılmış ve 1. gün kanama, 1., 2. Ve 7. günlerde ağrı, şişlik ve trismus değerlendirilmiştir. Bulgular: Kinezyo bantlama uygulanan hastalarda ameliyat sonrası ağrı ve kanama açısından VAS ortalama değerleri bantlanmayan tarafa gore anlamlı fark göstermemiştir. Ağız açıklıkları ve şişlik skorları bantlı tarafta bantsız tarafa göre anlamlı fark göstermemiştir. Ancak hastaların verdiği cevaplara göre bant uygulanmayan tarafa kıyasla bant uygulamasının daha rahat olduğu, bantın az rahatsız ettiği ve bant uygulaması sonrasında önemsiz ya da hafif derecede şişlikler olduğu görülmüştür. Dolayısıyla iki işlem arasında tıbbi açıdan istatistiksel farklılık bulunmasa da bant uygulamasının hastaların yaşam kalitesini olumlu etkilediği gözlenmiştir. Sonuçlar: Kinezyo bantlama; maksillofasiyal bölgede cerrahi sonrası ödem, ağrı ve trismusun önlenmesinde basit, ucuz ve etkili bir tedavi yöntemidir. Kinezyo bant ve medikasyon birlikte uygulandığında birbirine katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of our study was to clinically examine the effect of Kinesio taping on pain, bleeding, swelling and trismus applied after impacted mandibular third molar surgery. Material and method: Twenty-five patients with bilaterally similar positioned third molar teeth with bone retention in the mandible who applied to Ondokuz Mayıs University, Faculty of Dentistry, Department of Oral and Maxillofacial Surgery were included in our study. Extraction of impacted teeth was performed using a triangular flap with an interval of 4 weeks in each patient. The study consists of two groups: the side to which the kinesiology taping was applied is the study group and the side that was not applied is the control group. Kinesio tape was attached to the patients according to the lymphatic correction technique and parameters such as bleeding on the 1st day, pain, swelling and trismus on the 1st, 2nd and 7th days were evaluated. Results: In patients who underwent Kinesio taping, the mean values of VAS in terms of postoperative pain and bleeding did not show a significant difference compared to the untaped side. Mouth opening and swelling scores did not differ significantly on the banded side compared to the unbanded side. However, according to the answers given by the patients, it was observed that the application of the tape was more comfortable compared to the side without tape, the tape was less uncomfortable, and there were insignificant or mild swellings after tape application. Therefore, although there was no statistical difference between the two procedures in terms of medicine, it was observed that the tape application had a positive effect on the quality of life of the patients. Conclusion: Kinesio taping; It is a simple, inexpensive and effective treatment method for the prevention of post-surgical edema, pain and trismus in the maxillofacial region. Kinesio tape and medication contribute to each other when applied together