Çüy bölgesi bugday ekim alanlarmda görülenonemli bitki paraziti nematodlarm yayılışalanlarının belirlenmesi
Determination of important plant parasitic nematodesdistribution in chuy region, wheat growing areas
- Tez No: 885224
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENOL YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Bitki paraziti nematodlar, buğday, Çüy bölgesi, Kırgızistan, Plant Parasitic Nematodes, Wheat, Chuy region, Kyrgyzstan
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bitki paraziti nematodlar, bitkilerde beslenmeleri sonucu tarım ürünlerinde verim düşmesine neden olabilmeleri nedeniyle büyük önem taşımaktadır. Çalışma Çüy bölgesinin buğday ekim alanlarındaki önemli bitki paraziti nematodların insidansı, yoğunluk ve dağılımını belirlemek için yürütülmüştür. Bu tez kapsamında 2022-2023 yılları arasında Kırgızistan'ın Çüy bölgesindeki buğday ve arpa tarlalarından tam 100 adet toprak örneği Manas Havaalanı, Tokmok ve Kara Balta şehri, Kızıl-Tuu ve Baytik Ayıl Aymağı etrafındaki tahıl ekim alanlarından toplanmıştır. Araştırmanın sonuçları, buğday üretimini artırmaya yönelik ve risk yönetimi stratejilerini geliştirmeye odaklanan tarım sektörü araştırmacılar için kullanılabilir bilgiler sunmaktadır. Çüy bölgesinde buğday alanlarından alınan toprak örneklerinden yapılan izolasyon, sayım ve teşhis çalışmalarına göre nematod cinslerinin dağılım ve yoğunlukluklarında farklılıklar görülmekle birlikte, Ditylenchus, Tylenchus, Helicotylenchus, Pratylenchus, Paratylenchus, Tylenchorhynchus, Heterodera, Psilenchus, Fylenchus, Merlinus, Aphelenchus, Basiria, Aphelenchoides, Paratrophorus, Pratylenchoides ve Meloidogyne cinsleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Plant parasitic nematodes are of great importance due to the fact that they can cause yield reductions in agricultural products as a result of feeding on plants. This study was conducted to determine the incidence, density and distribution of important plant parasitic nematodes in wheat cultivation areas of Chuy region. Within the scope of this thesis, 100 soil samples were collected from wheat and barley fields in the Chu region of Kyrgyzstan between 2022-2023 from grain cultivation areas around Manas Airport, Tokmok and Kara Balta cities, Kyzyl-Tuu and Baytik Ayil Aymagi. According to the isolation, enumeration and identification studies carried out on soil samples taken from wheat fields in the Chui region, although there were differences in the distribution and density of nematode genera, Ditylenchus, The genera Tylenchus, Helicotylenchus, Pratylenchus, Paratylenchus, Tylenchorhynchus, Heterodera, Psilenchus, Fylenchus, Merlinus, Aphelenchus, Basiria, Aphelenchoides, Paratrophorus, Pratylenchoides and Meloidogyne were identified. The results of the study provide usable information for researchers in the agricultural sector focusing on developing risk management strategies to increase wheat production.