Süleymâniye Yazma Eser Kütüphânesi Galata Mevlevihânesi bölümü 158 numarada kayıtlı şiir mecmû'ası (Transkripsiyonlu metin ve inceleme)
Poetry anthology registered with no 158 in the Galata Mevlevi House Section of the Süleymaniye Manuscript Library (Transcribed text and review)
- Tez No: 885414
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET KUZUBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Klasik Türk edebiyatı, mecmûa, şiir mecmûası, Classical Turkish literature, anthology, poetry anthology
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Klasik Türk edebiyatının mihenk taşlarından sayılan mecmûalar edebî, tarihî, sanatsal ve kültürel izleri yansıtması bakımından önem arz etmektedir. Bilhassa edebį ve estetik çevreyi sahneleyen bir nitelikte olması sıklıkla başvurulan ve araştırmacılar tarafından irdelenen yazılı kaynaklardan olmasını sağlamıştır. Tarihe ve eski dönemlere ışık tutan mecmûaların“kırk ambar”sıfatına layık görülmesi de mecmûaların ehemmiyetini gösterir niteliktedir. Çalışmaya konu olan mecmûa, Süleymâniye Yazma Eser Kütüphânesi Galata Mevlevihânesi bölümünde 158 numarada kayıtlı şiir mecmûasıdır. 28 varaktan oluşan mecmûada ağırlıklı olarak 16. ve 17. yüzyıl şâirlerinden şiir örnekleri görülmektedir. İçerisinde 15. ve 18. yüzyıldan şiirler de bulunan mecmûa, hem Dîvân hem de Halk edebiyatından örnekler bulundurması bakımından karışık bir yapıya sahiptir. Mecmûada 71 farklı şâirden toplamda 246 şiir ve bir mensur ferman bulunmaktadır. İki bölümden oluşan çalışmada ilk bölümde mecmûalar ve mecmûa tasnifleri hakkında bilgi, mecmûanın şekil ve muhteva özellikleri, mecmûadaki şâirler ve şiirleri, mecmûada kullanılan vezinler ve derleyici hakkında varılan çıkarımlar aktarılmıştır. İkinci bölümde ise mecmûanın transkripsiyonlu metni ve metnin dįvānlar ve diğer kaynaklar ile karşılaştırılmasıyla oluşturulan inceleme kısmı yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Anthologies, considered one of the cornerstones of classical Turkish literature, are important in terms of reflecting literary, historical, artistic and cultural traces. Especially has a quality that especially stages the literary and aesthetic environment has made it one of the written sources that are frequently referenced and examined by researchers. The fact that anthologies that shed light on history and ancient periods are deemed worthy of the title of“kırk ambar”shows the importance of anthologies. The anthology that is the subject of the study is the poetry anthology registered with no 158 in the Galata Mevlevi House section of the Süleymaniye Manuscript Library. In the journal, which consists of 28 foils, there are mainly poetry examples from 16th and 17th century poets. The anthology, which also contains poems from the 15th and 18th centuries, has a mixed structure in that it contains examples from both Divan and Folk literature. In total, 246 poems from different 71 poets and a prose edict are included in the anthology. In the first part of the study, which consists of two parts, information about anthologies and anthology classifications, the form and content features of the anthology, the poets and their poems in the anthology, the meters used in the anthology and the inferences reached about the compiler are given. In the second part, there is the transcribed text of the journal and the analysis section created by comparing the text with divans and other sources.