'Popüler kültür etkisinde gençler ve dini yaşantı' (Gaziantep İmam Hatip Ortaokulları özelinde)
' Youth and religious life under the influence of popular culture'(Specific to Gaziantep Imam Hatip Secondary Schools)
- Tez No: 885433
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DİLARA TINAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Popüler kültür, İmam Hatip Ortaokulları, genç, Popular culture, Imam Hatip Secondary Schools, young people
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, popüler kültür etkilerinin hızla yayıldığı globalleşen dünyada, ülkemiz gençlerinin düşüncelerini, inanışlarını, tutum ve davranışlarını temel alarak, gençlerimiz üzerinde bu etkinin ne oranda olduğunu, olumlu ya da olumsuz sonuçlarının neler olduğunu ortaya koymaktır. Ayrıca araştırmamızda; popüler kültürün, ergenlik çağına ilk adımlarını atan öğrenci davranışları üzerindeki etkisi tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu amaçlar neticesinde yapılana araştırma ile elde edilen verilerden yola çıkarak modern çağı yaşamakta olan öğrencilerle etkili bir iletişim kurmakta sorun yaşayan öğretmenlere ve ailelere bazı problemlerin tespiti ve karşılaşılan bu problemlerle baş etme hususunda yardımcı olmak da istenmiştir. Bu araştırmada; alanında uzman kişilerin görüşüne başvurularak hazırlanan nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği, 2023-2024 eğitim ve öğretim yılında Gaziantep il merkezindeki İmam Hatip Ortaokullarının 7. ve 8. sınıflarında eğitim gören öğrenciler arasından rastgele tespit edilmiş olan 233 kız ve 167 erkek olmak üzere toplamda 400 öğrenciye çevrimiçi anket olarak uygulanmıştır. Toplam 26 sorunun yer aldığı anket yolu ile elde edilen veriler SPSS programı ile çözümlenerek, veriler karşılaştırmalı olarak yorumlanıp analiz edilmiştir. Araştırmamızda ilk olarak çalışmamıza kaynaklık edebilecek yerli ve yabancı literatür gözden geçirilmiş; çeşitli tezler, makaleler, kitaplar ve internet kaynakları incelenmiştir. İlk olarak araştırmamıza yönelik bulgular elde edilmiş ve amaca uygun olarak bu bulgular esas alınarak nitel araştırma soruları ve veri toplama yöntemi geliştirilmiştir. Bu sayede seçilen desene uygun olarak nitel araştırma, nicel araştırmaya dayandırılmıştır. Bir sonraki aşamada nitel veriler toplanmış ve analiz edilmiş, sonrasında ise nitel sonuçlardan yola çıkarak yorumlar yapılmıştır. Sonuç bölümünde ise araştırma sonuçlarından hareketle İmam Hatip Ortaokul öğrencileri özelinde gençlere yönelik tespitler ve tespit edilen bazı sorunlara çözüm önerileri sunulmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to reveal to what extent this impact is on our youth and what its positive or negative consequences are, based on the thoughts, beliefs, attitudes and behaviors of our country's youth in the globalizing world where popular culture influences are rapidly spreading. Also in our research; An attempt was made to determine the effect of popular culture on the behavior of students taking their first steps into adolescence. Based on the data obtained from the research conducted as a result of these purposes, it was also desired to help teachers and families who have problems in communicating effectively with students living in the modern age, in identifying some problems and coping with these problems. In this study; The survey technique, one of the quantitative research methods prepared by consulting the opinions of experts in the field, was applied as an online survey to a total of 400 students, 233 girls and 167 boys, randomly selected, studying in the 7th and 8th grades of Imam Hatip Secondary Schools in the city center of Gaziantep in the 2023-2024 academic year. The data obtained through the survey, which included a total of 26 questions, was analyzed with the SPSS program and the data were interpreted and analyzed comparatively. It was applied as a survey. In our research, firstly, domestic and foreign literature that could be the source of our study was reviewed; Various theses, articles, books and internet resources were examined. First, the findings for our research were obtained and qualitative research questions and data collection method were developed based on these findings in accordance with the purpose. In this way, qualitative research was based on quantitative research in accordance with the chosen design. In the next stage, qualitative data were collected and analyzed, and then comments were made based on the qualitative results. In the conclusion section, based on the research results, we tried to present findings for young people, specifically Imam Hatip Secondary School students, and offer solutions to some of the identified problems.