Bir alt kültür olarak çevrimiçi canlı yayın platformları
Online livestreaming platforms as a subculture
  1. Tez No: 885490
  2. Yazar: UMUT GÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DAVUT ALPER ALTUNAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Canlı Yayın, Alt Kültür, Çevrimiçi Kültür, Sanal Topluluklar, Netnografi, Livestreaming, Subculture, Online Culture, Virtual Communities, Netnography
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sinema Televizyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırmada çevrimiçi canlı yayın platformları bir alt kültür olarak incelenmiş ve bu kültürün öğeleri ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Çalışmanın kuramsal temeli olarak Raymond Williams'ın kültür kuramı belirlenmiş, bu bağlamda çevrimiçi canlı yayın platformlarının kültürünü belirleyen, onu etkileyen ve ona kaynak olan teknolojik, toplumsal ve kültürel arka planı anlamak için literatür taraması yapılmıştır. Bu doğrultuda ilk olarak canlı yayınlarla ilgili literatür incelenmiş, ardından çevrimiçi kültür; katılımcı kültür, gerçek sanallık kültürü ve sanal topluluklar kavramları bağlamında aktarılmıştır. Bir kültürel çalışma olarak tasarlanan bu araştırmanın yöntemi olarak netnografi seçilmiş ve dört yıl süren bir katılımcı gözlem gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın veri kaynağı olan katılımcı gözlem notlarına ek olarak, katılım sağlanan çevrimiçi canlı yayın kanallarının izleyici topluluklarından üyelerle görüşmeler yapılmıştır. Bu temel iki veri kaynağı tematik analize uygun biçimde kodlanmış ve analiz edilmiştir. Analiz edilen verilerden elde edilen bulgular yorumlanarak çevrimiçi canlı yayın topluluklarının sahip oldukları kültürün öğeleri ortaya çıkarılmış ve bu öğeler sonuç bölümünde açıklanmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, online livestreaming platforms are analyzed as a subculture and the elements of this culture are tried to be revealed. Raymond Williams' theory of culture was determined as the theoretical basis of the study, and in this context, a literature review was conducted to understand the technological, social, and cultural background that determines, influences, and creates the culture of online live streaming platforms. In this regard, firstly, the literature on livestreams was examined, and then online culture was presented in the context of the concepts of participatory culture, the culture of real virtuality and virtual communities. Netnography was chosen as the methodology of this research, which was designed as a cultural study, and participant observation was conducted for four years. In addition to the participant observation notes, which are the data source of the research, interviews were conducted with members of the audience communities of the online livestreaming channels participated in. These two main data sources were coded and analyzed in accordance with thematic analysis. The findings obtained from the analyzed data were interpreted and the elements of the culture of online livestreaming communities were revealed and these elements were explained in the conclusion section.