Karlıova (Bingöl)'nın Ichneumonıdae (Hymenoptera) biyoçeşitliliği
Ichneumonidae (Hymenoptera) biodiversity of Karlıova (Bingöl)
  1. Tez No: 885509
  2. Yazar: MEDENİ DALAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİHA ÇORUH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hymenoptera, Ichneumonidae, yeni kayıt, Bingöl, Türkiye, Hymenoptera, Ichneumonidae, new record, Bingöl, Türkiye
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 105
Özet
Amaç: Bingöl ili Karlıova ilçesi Ichneumonidae (Hymenoptera) türlerini tespit etmek amacıyla 2021-2023 yılları arasında yapılmış bir çalışmadır. Yöntem: Bingöl ilinin Karlıova ilçesinin değişik habitat ve ekosistemlerinden toplanan Ichneumonidae türleri teşhis edilmiş ve görüntüleme sistemleri kullanılarak kayıt altına alınmıştır. Ayrıca incelenen türlerin zoocoğrafik dağılımı, Türkiye'deki yayılışları, örnek sayıları, toplandığı yerler ve ziyaret ettiği bitkiler ile ilgili etiket bilgileride verilmiştir. Bulgular: Araştırma sonucunda, 10 farklı altfamilya (Anomaloninae Viereck 1918, Banchinae Wesmael 1845, Campopleginae Forster 1869, Cremastinae Forster 1869, Cryptinae Kirby 1837, Cylloceriinae Wahl 1990, Ichneumoninae Latreille 1802, Ophioninae Shuckard 1840, Pimplinae Wesmael 1845 ve Tryphoninae Shuckard 1840) 19 cinse ait 259 birey toplanmış ve 20 tür teşhis edilmiştir. Teşhis edilen bu 20 türlerden, Diadegma tenuipes (Thomson 1887) ve Ctenochira arcuata (Holmgren 1857) Türkiye Ichneumonidae faunası için yeni kayıt durumundadır. Ayrıca, bir bütün olarak değerlendirildiğinde mevcut 20 türden, beş tür hariç 15 tür Bingöl ili için, Cremastus spectator Gravenhorst 1829 ve Aritranis longicauda (Kriechbaumer 1873) türleri Doğu Anadolu Bölgesi için yeni kayıt olarak belirlenmiştir. Sonuç: Yapılan bu çalışma ile Karlıova ilçesi (Bingöl) Ichneumonidae türleri belirlenmiş, bunların dağılış ve lokalitelerine ait yeni bilgiler eklenerek faunistik ve sistemeatik çalışmalara katkıda bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Purpose: This faunistic research was carried out to determine the species of Ichneumonidae collected from Karlıova district of Bingöl province between 2020-2023. Methods: Ichneumonidae species collected from in different habitats and ecosystems of Karlova of Bingöl districts heve been identified using imaging system. Additionally, label information about the zoogeographic distribution of the examined species, their distribution in Turkey, number of samples, places where they were collected and the plants they visited are also given. Findings: As a results of this research, 10 different subfamilies Anomaloninae Viereck 1918, Banchinae Wesmael 1845, Campopleginae Forster 1869, Cremastinae Forster 1869, Cryptinae Kirby 1837, Cylloceriinae Wahl 1990, Ichneumoninae Latreille 1802, Ophioninae Shuckard 1840, Pimplinae Wesmael 1845 ve Tryphoninae Shuckard 1840) belonging to 19 genera, 259 individuals were collected and 20 species were identified. Among these 20 identified species, Diadegma tenuipes (Thomson 1887) and Ctenochira arcuata (Holmgren 1857) are new records for the Ichneumonidae fauna of Turkey. In addition, when evaluated as a whole, out of the existing 20 species, 15 species, except five species, were determined as new records for Bingöl province, Cremastus spectator Gravenhorst 1829 and Aritranis longicauda (Kriechbaumer 1873)species were determined as new records for the Eastern Anatolia Region. Results: With this study, Ichneumonidae species in Karlıova district (Bingöl) were determined and new information about their distributed and new localities was added. In tis way, contributed to faunistic and systematic studies.